Lego Mindstorms roboti odlaze u povijest

Nakon 24 godine postojanja, Lego službeno gasi svoju Mindstorms liniju edukacijskih robota, zahvaljujući kojima su generacije djece zavoljele robotiku

Matej Markovinović subota, 29. listopada 2022. u 12:59
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Loša vijest stiže za ljubitelje „legića“ i robotike. Lego je objavio da prestaje s proizvodnjom edukativnih Mindstorms robota krajem 2022. godine, a sve kako bi se mogli usredotočiti na druge aspekte svoje Education i Build & Code linije proizvoda.

„Fizički proizvod Mindstorms Robot Inventor (51515) i njegovi srodni elementi (88016 i 88018) izaći će iz našeg portfelja krajem 2022. godine, dok će digitalne platforme, kao što je Mindstorms Robot Inventor App, ostati aktivne barem do kraja 2024.“, priopćio je Lego.

Lego Mindstorms Robot Inventor set.  📷 Foto: Lego
Lego Mindstorms Robot Inventor set. Foto: Lego

Dakle, iako Mindstorms roboti odlaze u povijest, to ne znači da će nakon kraja ove godine postati – beskorisni. Oni će se i dalje moći programirati barem do kraja 2024. godine, a potrebno je istaknuti i kako postoje open-source alati čija će podrška trajati još godinama.

Podsjećamo da je Lego službeno predstavio Mindstorms liniju proizvoda u rujnu 1998. godine, kako bi pružili korisnicima da od „legića“ i ostalih dijelova, slože robota kojeg mogu programirati po svojoj želji. Iako popularni, Mindstorms roboti za mnoge su ipak bili - preskupi.