Malena "podmornica" koja se kreće bez motora

Sa sveučilišta ETH Zürich stiže vijest, ali i znanstveni rad, o iskorištavanju svojstva bistabiliteta kod polimera ispisanih 3D tehnologijom kako bi se tako izrađen sklop mogao kretati bez motora

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. lipnja 2018. u 06:30

Znanstvenici sa švicarskog sveučilišta ETH Zürich objavili su znanstveni rad koji opisuje novu tehnologiju za izradu "mekanih" robota koji se mogu kretati bez da u sebi imaju motor ili izvor energije. To se postiže izradom, točnije 3D ispisom, robotskog sklopovlja od posebno izrađenih polimera sa svojstvom bistabiliteta – tj. iskorištavajući činjenicu da takvi polimeri mijenjaju svoj oblik iz jednog u drugo stabilno stanje ovisno o temperaturi okruženja.

Kako bi prikazali djelovanje tog mehanizma u praksi znanstvenici su izradili "podmornicu" koja reagira na promjene temperature vode i shodno tome pokreće svoje "mišiće" izrađene od spomenutog polimera. Oni pokreću malena vesla kojima se ovaj robot kreće u vodi, a demo prototip ima i mogućnost još jedne radnje – ispuštanja kovanice iz posebnih čeljusti.

Sve ovo odrađuje se bez motora i elektronike, na unaprijed programirani način, korištenjem energije dobivene iz promjene temperature. Kretanja su ugrađena u samu strukturu svakog sklopa, te u "memoriju" koju polimer posjeduje. Znanstvenici koji su razvili ovaj sustav kažu kako bi s naprednim korištenjem polimera mogli dobiti i kompleksnije kretnje robota, a prikazana "podmornica" služi tek kao dokaz da njihov koncept funkcionira u praksi.

U budućnosti bi se, kažu, ovaj jeftini način izrade robota koji se mogu kretati bez motora mogao koristiti primjerice za istraživanje oceana, a imaju i viziju polimera koji svoj oblik mijenjaju ne samo ovisno o temperaturi nego i o kiselosti ili salinitetu vode u kojoj se nalaze. Robote koji kretanja obavljaju na temelju promjene vlage već smo vidjeli, razvili su ih korejski znanstvenici.