Ovaj će vas robotski pas pratiti i donositi vam vodu, a cijena mu je 'prava sitnica'

Četveronožni su roboti poprilično skupi te zasad nemaju značajnu praktičnu funkcionalnost, no Unitree Robotics ih želi napraviti pristupačnima i popularnima, kao što su to pametni telefoni i dronovi

Matej Markovinović subota, 12. lipnja 2021. u 21:02

Kineska je tvrtka Unitree Robotics ovoga tjedna predstavila svoju najnoviju kreaciju - robotskog psa Unitree Go1. Naime, prema demo prikazu postavljenom na YouTubeu, ovom bioničkom ljubimcu možete zadati brojne zadatke poput praćenja nekoga u stopu ili donošenje boce vode, a iz tvrtke se hvale da je lagan i kompaktan, pa može stati i u prtljažnik malih dimenzija, poput onog na Mazdi MX5.

Ovaj će robot dolaziti u tri verzije - Go1 Air po cijeni od 2.700, Go1 od 3.500 i vodeća verzija Go1 Edu od čak 8.500 dolara. Navodi se da svaki teži oko 12 kilograma i dolazi s automatskim praćenjem osobe te izbjegavanjem prepreka, a skuplji se modeli ističu po snažnijim procesorima, boljim senzorima, ali i najvećoj mogućoj brzini od čak 17 kilometara na sat. Unitree Robotics nije spominjao trajanje baterije, a u video zapisu ističu "all-day companion" način rada, po kojem bi baterija trebala izdržati cijeli dan ili barem, pretpostavljamo, onoliko vremena koliko je vlasnik budan. 

Iako se cijena ovog robotskog psa doima "paprenom", u usporedbi s robotskim četveronošcima tvrtke Boston Dynamics, Unitree Go1 ispada poprilično jeftin. Naime, žuti će vas Spot tako koštati 74.500 dolara i iako za te novce možete kupiti neku nekretninu ili Teslu Model S, iz tvrtke ističu isplativost kupnje te kažu da za tu cijenu dobivate najnaprednijeg mobilnog robota na svijetu, piše The Verge.

No, ako vam se čini da za ove novce ne dobivate opravdanu praktičnu namjenu kod Unitree Go1 robota, razveselit će vas činjenica da robotska industrija aktivno istražuje i testira funkcionalnost robotskih četveronožaca, pa su tako Francuzi prošlog mjeseca, vodili vojne vježbe sa Spotom, sve dok mu se nije potrošila baterija. U budućnosti se očekuje njihov značajan razvitak, a do tad je možda bolja, a na kraju i jeftinija opcija, udomiti psa iz obližnjeg azila.