Kineski Unitree ima najbržeg humanoidnog robota na svijetu

Unitree H1 humanoidni je robot u punoj veličini, svestranih mogućnosti za izvršavanje zadataka poput onih ljudskih, a odnedavno drži i neslužbeni svjetski rekord u brzini trčanja

Sandro Vrbanus srijeda, 20. ožujka 2024. u 07:10

Poznati eksperimentalni humanoidni robot Atlas iz radionice Boston Dynamicsa i Teslin robot Optimus (još duboko u fazi razvoja), pa i Xiaomijev CyberOne, dobili su dostojnog konkurenta. Njegovo kodno ime je H1, a dolazi iz kineske kompanije Unitree, koja se nedavno pohvalila novim postignućima treće verzije svojeg "univerzalnog" robota.

Robotski rekorder

Unitree H1 u aktualnoj je izvedbi, naime, najbrži humanoidni robot na svijetu, kada se mjeri brzina njegovog trčanja po ravnoj podlozi. Neslužbeni rekord iznosi 3,3 metra u sekundi (11,9 km/h), iako tvorci ističu da u tehnologiji robota postoji potencijal da potrči i brže, do brzine od čak 18 km/h. neke od sposobnosti kompanija je i zabilježila na priloženom videu, gdje možemo posvjedočiti koliko je H1 sposoban brzo trčati, skakati, penjati se stepenicama ili pak manipulirati svakodnevnim predmetima poput ljudi.

Od ostalih karakteristika ističu da je H1 visok 180 cm i težak tek 47 kilograma (dakle, "mršaviji" je od Atlasa i Optimusa). Radi na bateriju kapaciteta 864 Wh, koja se može brzo zamijeniti, dok se u prostoru snalazi uz pomoć ugrađenih 3D lidara i kamera koje mu daju "osjet" dubine prostora. Okretni moment elektromotora u najjačim zglobovima (koljenima) iznosi 360 Nm. Ruke mu imaju 4, a noge ukupno 5 stupnjeva slobode kretanja.

Novim brzinskim rekordom H1 je "prestigao" spomenutog Atlasa, čije specifikacije kažu da može trčati brzinom od 9 km/h. No, i novi rekord je daleko od ljudskoga – za usporedbu, Usain Bolt je u svojim pobjedničkim utrkama trčao brzinom čak do 44 km/h.