Prvi robot koji je samostalno pretrčao 5 kilometara

Dvonožni robot Cassie, nastao na američkom sveučilištu Oregon State, samostalno je, uz pomoć strojnog učenja i vlastite baterije, pretrčao 5 kilometara po vanjskom terenu u 53 minute

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. u 06:00

Na američkom sveučilištu Oregon State nastao je dvonožni robot Cassie, koji je prošloga tjedna ušao u robotičku povijest kao prvi autonomni robot koji je na vlastiti pogon samostalno pretrčao pet kilometara. Robota je razvila na ovom sveučilištu pokrenuta kompanija Agility Robotics, a projekt je s milijun američkih dolara financirala američka vojna agencija za napredne tehnologije, DARPA.

Robot Cassie prvi je puta predstavljen još 2017. godine, no od tada je značajno nadograđivan i unaprijeđen. Nadogradnje hardvera omogućile su mu da na vlastiti pogon, noseći bateriju, bez punjenja u međuvremenu, prevali spomenutih 5 kilometara. Nadogradnja softvera, pak, omogućila je dvonožnom robotu da koristi algoritme strojnog učenja kako bi se snalazio u prostoru i trčao po različitim terenima na kojima se našao.

Malo trčao, malo padao

Prvi je ovo robot u svijetu kojem je to uspjelo, a vrijeme potrebno za ovaj pothvat bilo je 53 minute. Cassie je trčao, dakle, brzinom rekreativca početnika, malo brže od brzine prosječnog ljudskog hoda. U ukupno vrijeme uračunato je i ono koje je utrošeno na dva pada. Jednom je robot pao zbog pregrijavanja ugrađenog računala, a drugi puta jer je prebrzo ušao u oštar zavoj.

Autori ovog robota kažu kako su primijenili svoju ekspertizu u području robotike, biomehanike i strojnog učenja, te "holističkim pristupom" razvoju omogućili robotu pokrete "slične životinjskima". Cassie je koristio strojno učenje za dinamično održavanje ravnoteže prilikom koračanja, a samostalno se, kažu sa sveučilišta, naučio to činiti brzo i suptilno kako bi ostao stabilan prilikom trčanja. Isti algoritmi omogućit će mu i da samostalno skakuće ili hoda gore i dolje po stepenicama.

"U ne tako dalekoj budućnosti ovakve ćemo robote susretati i s njima kontaktirati na mnogim mjestima u svakodnevnom životu, bit će to roboti koji će raditi uz nas i poboljšavati nam kvalitetu života", izjavio je profesor Jonathan Hurst, suosnivač Agility Roboticsa. Roboti koji se ovako mogu samostalno kretati mogli bi poslužiti u dostavi paketa ili u drugim logističkim zadacima, a s poboljšanjem njihovih mogućnosti i s unaprjeđenjem sigurnosnih aspekata, mogli bi biti i korisni pomagači ljudima u njihovim domovima, smatra Hurst.