Roboti su poput ljudi: mogu učiti gledajući YouTube video zapise

Na sveučilištu Carnegie Mellon znanstvenici su uspjeli postići da njihovi roboti uče obavljati svakodnevne kućanske poslove, i to tako što su gledali video snimke ljudi, koji obavljaju te iste zadatke

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. lipnja 2023. u 13:05

Istraživanje skupine znanstvenika s američkog sveučilišta Carnegie Mellon iz Pittsburgha proširilo je mogućnosti "učenja" za pametne kućanske robote i na nestrukturirane izvore znanja, poput običnih video zapisa, primjerice s YouTubea. Njihovi su roboti tako uspješno naučili obavljati svakodnevne kućanske poslove i jednostavne zadatke, kao što su otvaranje ladica, poklopaca ili pećnice, uklanjanje lonca sa štednjaka ili uzimanje određenih kućanskih predmeta.

Treniranje za ove zadatke obavljeno je na način da su robotima dani video zapisi ljudi, na kojima se vidi kako ljudske ruke obavljaju željene radnje, ili su pak uživo gledali ljude angažirane u tim zadacima. Njihova se metoda naziva VRB (Vision-Robotics Bridge) i nadograđuje se na od ranije poznati proces WHIRL (In-the-Wild Human Imitating Robot Learning). U njemu nije nužno potrebno imati živog demonstratora, već se učenje može obaviti samo putem videa i potom naknadnim vježbanjem robota u stvarnim uvjetima.

Jednostavniji zadaci mogu se na ovaj način uvježbati za oko 25 minuta. Ključna je pritom metoda dostupnosti, pri kojoj roboti gledajući snimke identificiraju ključne točke u prostoru za obavljanje nekog zadatka (primjerice, točku gdje treba primiti ručku ladice), kao i bitne smjerove pokreta. Nakon gledanja nekoliko video zapisa, roboti su sposobni "naučiti" kako obaviti taj zadatak (npr., otvoriti bilo koju drugu ladicu).

Na službenoj GitHub stranici projekta moguće je pronaći cijeli tehnički opis ove metode učenja te pogledati niz video zapisa s primjerima upotrebe ovakvih robotskih ruku u praksi. O metodi VRB napisan je i znanstveni rad, dostupan na ovom mjestu.