Ultralagane robotske ptice s umjetnim perjem doista i lete poput pravih ptica

Njemačka kompanija Festo izradila je biomimetičku robotsku „pernatu“ pticu pod nazivom BionicSwift. Video snimke nastale u zatvorenom prostoru ostavljaju fascinantan dojam

M. F. subota, 4. srpnja 2020. u 06:30

Njemačka kompanija Festo do sada je napravila niz interesantnih prototipova robota koji su bili nalik klokanima, meduzama i ostalim živim bićima. Budući da uz izradu industrijskih robota ova kompanija eksperimentira i s biomimetikom, na tome je tragu nastao i BionicSwift – robotska „pernata“ ptica s masom od samo 42 grama i rasponom krila od 68 centimetara.

Kompanija Festo već je izrađivala leteće robote, jedan od prototipova bio je i leteći šišmiš, a još prije desetak godina predstavili su i svoju robotsku pticu. Međutim, BionicSwift, njihova nova ultralaka robotska ptica je do sada najimpresivniji leteći robot koji su kreirali jer ima i umjetna pera nalik perima ptice.

Svaka lamela (pero) napravljena je od lagane i fleksibilne, ali izuzetno izdržljive pjene i pričvršćena je na krila. Lamele omogućuju krilima da funkcioniraju baš poput krila na pravim pticama, pa se tijekom zamaha prema dolje formiraju u oblik žlice da bi se zrak potisnuo, a tijekom zamaha prema gore dolazi do razdvajanja lamela da bi bilo što manje otpora.

Koordinacija letećih manevara postiže se radijski baziranim GPS-om i ultra-širokopojasnom tehnologijom (UWB) za slanje signala, uz niz AP-a razmještenih u zatvorenom prostoru, što omogućavaju međusobno lociranje i kontrolirano kretanje zračnim prostorom čak i jatu robotskih ptica. Prema tvrdnjama predstavnika kompanije Festo, putem tog sistema robotske ptice mogu se kretati unaprijed programiranim letnim putanjama, ali uz to robotske ptice mogu čak i autonomno korigirati svoje putanje.

Kako to izgleda u praksi može se vidjeti u ovom prezentacijskom videu: