Stižu Ryzeni 5000 s integriranom grafikom

AMD je na Computexu ovog tjedna najavio nove procesore s integriranom grafikom. Osim modela za kućne korisnike, predstavljeni su i modeli namijenjeni poslovnim računalima

Denis Arunović petak, 4. lipnja 2021. u 06:00

Tvrtka AMD na Computexu je najaviola Ryzene iz serije 5000G. G na kraju označava grafiku, što će reći da je su ovo procesori s integriranom grafikom. Slični procesori već su više od pola godine dostupni u laptopima, no AMD je tek sada odlučio s njima popuniti ponudu za stolna računala u sklopu koje se uglavnom prodaju klasični procesori bez integrirane grafike. Dva nova Ryzena 5000G rješenje su za korisnike koji žele performanse koje nudi Ryzen, a ne trebaju im performanse diskretne grafičke kartice. Alternativno, AMD-ove procesore pozicionira kao takozvane "ne-X" modele. Drugim riječima, oni popunjavaju rupe na cjenovnoj ljestvici Ryzena i samim time su atraktivni i korisnicima koji ne traže striktno procesor s integriranom grafikom.

Ryzen 7 5700G, skuplji model od 359 dolara, smjestio se između 8-jezgrenog Ryzena 7 5800X i 6-jezgrenog Ryzena 5 5600X. 5700G ima osam Zen 3 jezgri s podrškom za overklokiranje, Radeon grafiku od 8 CU-ova s taktom od 2 GH i 65-vatni TDP.

Ryzen 5 5600G, s cijenom od 259 smjestio se ispod modela Ryzen 5 5600X. Također ima šest jezgri, no nižeg takta u odnosu na 5600X. S druge strane, nudi integriranu grafiku s 6 CU-ova pri taktu od 1,9 GHz. TDP je također 65 W.

Prema rezultatima testiranja prikazanim u prezentaciji, grafika iz nove G-serije nudi značajno više performanse u odnosu na Xe grafiku iz stolnih inačica Intelovih procesora Tiger Lake. Tu valja napomenuti da stolni Tiger Lakeovi ne rabe osobito jaku verziju Xe grafike. Mobilni modeli u ovom su smislu osjetno sposobniji.

Kad je riječ o poslovnoj gâmi, AMD ju je proširio s četiri nova Ryzen PRO 5000 procesora. Procesori su podijeljeni prema potrošnji u varijante G s potrošnjom od 65 W i varijante GE s potrošnjom od 35 W. U obje kategorije imamo Ryzen 7 s 8 jezgri i Ryzen 5 s šest jezgri, koji se po pitanju G ili GE varijanti razlikuju isključivo po osnovnom, odnosno, minimalnom radnom taktu pri punom opterećenju.

Obični Ryzeni APU-ovi 5. generacije stići će u dućane 5. kolovoza, dok su za dostupnost poslovnih modela odgovorni AMD-ovi partneri koji će ih koristiti u svojim poslovnim stolnim računalima.