DxOMark: Huawei P40 Pro ima bolju kameru od Samsung Galaxy S22 Ultra

DxOMark objavio je rezultate testa kamere na Samsungovom Galaxy S22 Ultra pametnom telefonu ističući prednosti i nekoliko mana, zahvaljujući kojima se našao za dva mjesta ispod dvije godine starog Huaweija

Matej Markovinović ponedjeljak, 21. veljače 2022. u 12:11

Samsung je početkom veljače predstavio novu seriju svojih flagship pametnih telefona. Uz standardni Galaxy S22 i S22+, dolazi i prestižni S22 Ultra, koji korisnicima služi kao svojevrsna zamjena za Note seriju.

Osim zaslonom i flagship specifikacijama, južnokorejska tvrtka pohvalila se i kamerama Ultra modela, koje je sada službeno testirao DxOMark te im dao samo 131 bod. To je, primjerice, za jedan bod lošije od P40 Pro telefona kojeg je Huawei predstavio još 2020. godine.

Sudeći prema rezultatima DxOMarka, S22 Ultra ima dobar balans boja u svim uvjetima te zadržava dobru ekspoziciju u većini scena sa svojim širokim dinamičkim rasponom. Pohvalili su i portretni način fotografiranja, pa kažu da uređaj postiže prirodan bokeh efekt s gotovo preciznom detekcijom kutova.

Foto: Screenshot/DxOMark
Foto: Screenshot/DxOMark

Osim toga, zoom je, ističu, poprilično dobar, kao i video performanse, uključujući, dakle, brzi i glatki autofokus, stabilizaciju videozapisa, dobru ekspoziciju i široki dinamički raspon pri jakom svjetlu i snimanje u prostorima lošeg osvjetljenja.

Međutim, kad je riječ o nedostatcima kamere, S22 Ultra ima relativno spor autofokus za fotografije u raznim uvjetima osvjetljenja, u čemu su bolji Oppo Find X3 Pro i iPhone 13 Pro Max. Problem je i nedosljedna oštrina između kadrova kada se snimatelj kreće tijekom snimanja, posebice pri slabijem osvjetljenju.

Foto: Screenshot/DxOMark
Foto: Screenshot/DxOMark

Iako ovaj rezultat mnogima neće predstavljati apsolutno ništa, svakako valja podsjetiti da je riječ o uređaju za kojeg je potrebno platiti preko 10.000 kuna. Doduše, DxOMark radio je ovaj test na Exynos inačici koja, usput, stiže i kod nas, pa se pretpostavlja da će Snapdragon verzija biti nešto bolja.