Koliko su doista korisni baterijski punjači (powerbankovi) sa solarnim panelom?

Integriranje solarnog panela u prijenosni baterijski punjač naizgled se čini kao pametno rješenje, no kad se pogledaju brojke, smislenost takvog rješenja pada u vodu

Mario Baksa ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. u 06:00

Problem

Vrijede li oni powerbankovi koji imaju solarno punjenje? Neka preporuka do $20?

Odgovor

Solarni panel za punjenje powerbanka (mobilnog baterijskog punjača) treba biti velik. Vrlo velik. Znači, svi ovi koji su veličine samog powerbanka su praktički beskorisni, pogotovo ako powerbank ima snažne ledice koje su uključene tijekom samog punjenja, jer već i one potroše nezanemariv dio struje.

Oni koji se rasklapaju pa imaju četiri puta veću površinu (dali ste link na model deklariranog kapaciteta 10.000, a navodno stvarnog 8.000 mAh) bi još i mogli iskoristiti nešto struje iz Sunca. Naravno, za veću efikasnost solarni paneli trebaju biti usmjereni prema Suncu, punjenje će trajati satima i satima i možebitno neće napuniti onoliko koliko ste se nadali.

U specifikacijama tog powerbanka s rasklopivim panelom piše da je solarni panel snage 1,5 W. Ta snaga se pri naponu od 5 volti prevodi u 300 miliampera. Dakle, "brzina" punjenja bit će u idealnom slučaju (pod izravnim suncem) nešto manje nego upola niža nego da powerbank punite preko USB 1 ili 2 porta u računalu, koji bi mu dao 500 mA. Punjenje cijelog tog powerbanka preko solarnih ćelija, dakle od potpune ispražnjenosti do potpune napunjenosti, trajalo bi u idealnoj situaciji vjerojatno oko 25 sati.

Odvojeni sklopivi solarni panel čini se puno boljom investicijom od panela ugrađenog u powerbank, jer ga možete koristiti i s drugim powerbankovima i za izravno punjenje mobitela (ovaj panel ima i posebni džep u koji se može staviti mobitel)
Odvojeni sklopivi solarni panel čini se puno boljom investicijom od panela ugrađenog u powerbank, jer ga možete koristiti i s drugim powerbankovima i za izravno punjenje mobitela (ovaj panel ima i posebni džep u koji se može staviti mobitel)

Uzmite u obzir i to da je taj rasklopivi powerbank zapravo loše rješenje - solarni panel bi trebao biti odvojen od powerbanka zato jer li-ionske baterije ne trpe visoke temperature. Pa onda ispada da to što bi se donekle nadopunio powerbank iz obnovljivog izvora, zapravo bi nepotrebno skraćivali radni vijek baterijama u powerbanku zbog visoke temperature pod suncem. Tu je i još jedna stvar - kad je solarni panel integriran u powebank, možete ga koristiti samo s tim powerbankom. Znači, taj panel odlazi s powerbankom i ne može se iskoristiti za punjenje drugih powerbankova ili mobitela. A ujedno ste zbog solarnog panela taj powerbank platili više.

Zbog svega navedenog, toplo bismo preporučili da ne kupujete powerbankove s integriranim solarnim panelima, nego da kupite odvojeni solarni panel - čim veći tim bolji. Njega možete koristiti s kojim god powerbankom želite, a ujedno njegova veličina nije ograničena veličinom samog powerbanka, dakle možete kupiti jači panel, koji će biti značajno iskoristiviji na terenu.

Konkretna preporuka i mjerenja

Ako ćemo o konkretnim preporukama - u prošlogodišnjem velikom tekstu powerbankova, u Bugu br. 310 (9/2018), na test nam je, uz nekoliko powerbankova sa solarnim panelom, stigao i samostojeći solarni panel Anker PowerPort Solar 2. On je na jakom suncu davao struju i od preko dva ampera pri 5 volti, a na ljetnom sunčanom vremenu s povremenom naoblakom preko jednog ampera.

Dakle, takav solarni panel se doista može koristiti za punjenje mobitela i powerbankova na terenu.

  Anker PowerPort Solar 2 LogiLink PA0132 Port Powerbank 8000mAh Solar Sandberg Solar PowerBack 3000 (Micro USB, Lightning)
Prikupljena energija tijekom 1 sata (sunčano vrijeme s povremenom naoblakom) 5,774 Wh 0,351 Wh 0,312 Wh 0,239 Wh
1.145 mAh 70 mAh 62 mAh 49 mAh
Dimenzije i površina solarnog panela 125 x 260 mm (x 3) 57 x 103 mm 54,4 x 104,7 mm 42 x 107,2 mm
97.500 mm2 5.871 mm2 5.696 mm2 4.502 mm2

Ovdje je tablica iz navedenog teksta vezana uz solarno punjenje - usporedba odvojenog solarnog panela s powerbankovima s integriranim solarnim panelima. Brojke same pričaju priču - snaga koja se može izvući iz solarnog panela proporcionalna je njegovim dimenzijama, a solarni paneli integrirani u powerbankove uspiju uhvatiti toliko malo struje da ih ni nema nekog smisla koristiti.