Video savjeti - Kako provjeriti imaju li vaša memorijska kartica ili USB stick lažiran kapacitet?

Naručili ste novu memorijsku karticu iz Kine ili je kupili preko oglasnika. Isprva se sve činilo u redu, no potom su starije slike i videozapisi odjednom postali nečitljivi? Ako vam se to dogodilo, nabasali ste na karticu lažiranog kapaciteta i ostali bez tih slika i videozapisa. Pobrinite se da se to ponovno ne dogodi!

Mario Baksa petak, 11. listopada 2019. u 12:00

Novu memorijsku karticu nije uputno odmah početi koristiti jer biste mogli ostati bez fotografija, videozapisa i drugih sadržaja ako se ispostavi da s njom nešto ne štima ili ako joj je lažiran kapacitet. To se posebice odnosi na memorijske kartice naručene s inozemnih sajmišta i trgovina, pogotovo ako se radi o neprovjerenim trgovcima.

U videu objašnjavamo kako funkcioniraju memorijske kartice s lažiranim kapacitetom te kako provjeriti imaju li konkretne memorijske kartice ili USB stickovi doista kapacitete koji na njima pišu. Ne treba s uma smetnuti ni tvrdnje o brzinama čitanja, a pogotovo zapisivanja, jer ako je kartica prespora za konkretni uređaj (npr. neki 4K fotoaparat ili akcijsku kameru), nećete je moći koristiti za snimanje takvih sadržaja.

Sadržaj:

  • Uvod [0:13]
  • Potencijalno lažirani kapacitet [0:43]
  • Priprema za provjeru memorijske kartice [1:40]
  • Testiranje programom H2testw [2:46]
  • Provjera memorijskih USB stickova [5:16]
  • Provjera veličine cashea memorijskog USB sticka [5:37]


Korišteni programi u videu:

ChipGenius
https://www.softpedia.com/get/System/System-Info/ChipGenius.shtml

H2testw
https://www.heise.de/download/product/h2testw-50539

CrystalDiskMark
https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskmark/