Western Digital najavio SD karticu kapaciteta 4 terabajta

Nova rekordna SD kartica predstavljena je na sajmu NAB Show u Las Vegasu, a na tržištu će se vjerojatno pojaviti tijekom sljedeće godine

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. travnja 2024. u 07:33

Tijekom ovotjednog sajma medijske industrije NAB Show u Las Vegasu kompanija Western Digital predstavila je prvu u svijetu SD karticu s kapacitetom od rekordnih 4 terabajta.

Punim nazivom Western Digital SanDisk Extreme Pro SDUC 4 TB, ova kartica izrađena je prema standardu SDUC (Secure Digital Ultra Capacity) standardu, koji u teoriji podržava kapacitete pohrane do 128 TB podataka. U skladu je i sa standardom sučelja UHS-I te klasificirana po brzini prijenosa u klasu 10, maksimalne brzine prijenosa podataka 104 MB/s, kao i u Video Speed Class V30, što znači da je spremna za snimanje videa u rezoluciji 8K, sekvencijalnom brzinom zapisivanja podataka od 30 MB/s.

Iz Western Digitala ne otkrivaju točno koje NAND čipove koriste kako bi "ugurali" toliki kapacitet u ovu karticu. "Sve veća potražnja za bogatim i privlačnijim sadržajem, s višim razlučivostima i više sličica u sekundi, stvara potrebu za bržim, fleksibilnijim rješenjima za pohranu velikog kapaciteta, kako bi se pojednostavio rad i da bi se moglo držati korak s visokim zahtjevima projekata", kažu iz američke kompanije.

Posjetiteljima spomenutog sajma WD je prikazao pune mogućnosti 4-terabajtne SD kartice za korištenje u prijenosnim računalima i kamerama, a najavljeno je i da će ona vrlo vjerojatno u prodaju biti puštena tijekom sljedeće godine. Moguća cijena nije objavljena, a kao vodilja u špekulacijama može poslužiti činjenica da usporediv kartica kapaciteta 1 TB košta oko 140 dolara – četiri puta veći kapacitet, dakle, mogao bi možda biti dostupan po cijeni od petstotinjak dolara.