Apple snima zagrebačke pješačke zone za Apple Maps

Započela su pješačka snimanja dijelova Zagreba koje nije moguće obići automobilom, sa svrhom poboljšanja opcije Look Around unutar kartografskog servisa Apple Maps

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. srpnja 2023. u 10:20

Spazite li narednih tjedana ljude s čudnim ruksacima kako šeću Zagrebom – nema straha, riječ je o ekipi koja će prikupljati snimke kako bi poboljšala kartografsku uslugu Apple Maps. Apple trenutačno provodi geodetska mjerenja na području grada Zagreba, započeta 10. srpnja, s trajanjem do 18. kolovoza. U tom će razdoblju provoditi mjerenja prijenosnim sustavima u odabranim pješačkim područjima, tamo gdje se ne može proći njihovim automobilima s kamerama.

Pješaci s ruksacima i iPadima

Neka mjerenja koja provode njihovi pješaci koriste sustav ugrađen u ruksak, a služi za prikupljanje podatka koji se mogu koristiti izravno u aplikaciji Apple Maps, kao što je značajka Look Around (pandan Googleovom Street Viewu). Druga mjerenja koja provode pješaci koriste iPad, iPhone ili druge uređaje za prikupljanje podataka u svrhu poboljšanja njihovog kartografskog servisa. Ta mjerenja omogućavaju poboljšanje i ažuriranje aplikacije Apple Maps u područjima u kojima nije moguća vožnja vozilom, poručuju iz Applea.

Prilikom provođenja mjerenja Apple je dužan voditi i računa o privatnosti. Na primjer, cenzuriraju lica i registarske pločice na slikama koje se objavljuju unutar funkcije Look Around. Svi korisnici se s komentarima ili pitanja o tim postupcima, pravima na zaštitu privatnosti ili u slučaju da žele zatražiti cenzuriranje svojeg lica, registarske pločice ili kuće, mogu obratiti izravno Appleu.