Cijene svih prekograničnih poštanskih usluga u EU na jednom mjestu

Cijene poštanskih usluga za prekograničnu dostavu pošiljaka/paketa dostupne su putem internetske stranice koju je objavila Europska komisija

Sandro Vrbanus petak, 20. prosinca 2019. u 06:00

Internetska stranica za transparentnost cijena pošiljaka i paketa (The Parcel Price Transparency Tool) ima cilj olakšati pružanje prekograničnih usluga dostave pošiljaka i paketa, što je pogotovo presudno za pozitivno iskustvo korisnika e-trgovine. Kako bi povećala transparentnost cijena poštanskih usluga za prekograničnu dostavu pošiljaka i paketa, Europska komisija objavila je cijene najčešće korištenih prekograničnih usluga dostave na internetskoj stranici koja je dostupna na ovom mjestu.

Transparentne cijena slanja pisama i paketa unutar EU

Cijene poštanskih usluga za dostavu pošiljaka i paketa prikupila su nacionalna regulatorna tijela u državama članicama, zadužena za regulaciju tržišta poštanskih usluga, od svih europskih davatelja poštanskih usluga s više od 50 zaposlenika ili sa sjedištem u više od jedne države članice. Stranicu o transparentnosti cijena kreirala je Europska komisija.

Cijene će se ažurirati svake godine do 31. ožujka. Ovakvo objavljivanje cijena pomoći će kupcima te malim i srednjim poduzećima da se bolje informiraju o prekograničnim uslugama i cijenama dostave pošiljaka i paketa za kupovinu ili otpremu svojih proizvoda u drugu zemlju EU, poručili su iz HAKOM-a, organizacije zadužene za nadzor poštanskih usluga u Hrvatskoj.

Javno dostupne cijene najčešćih usluga preko 400 pružatelja

Na internetskoj stranici prikazane su javne cijene poštanskih usluga za dostavu pošiljaka i paketa najčešće korištenih kategorija težine;  za standardne, registrirane i track&trace praćene usluge pisama od 500 g, 1 i 2 kilograma i standardne usluge slanja paketa od 1, 2 i 5 kg u svim državama članicama. Na stranici se također nalazi i osnovni opis usluge. Navedene kategorije težine predstavljaju najveći volumen i ostvarenje prometa pošiljaka i paketa e-trgovine danas.

Prikazane cijene su javne cijene poštanskih usluga za dostavu pošiljaka i paketa za usluge s jednim komadom i ne uključuju popuste koji se komercijalno dogovaraju. Internetska stranica o transparentnosti obuhvaća cijene više od 400 pružatelja usluga sa sjedištem u EU, s više od 46.000 cijena za slične usluge.