Flickr ograničava besplatno postavljanje fotografija na samo 1.000 komada

Popularni servis za pohranu i razmjenu fotografija u oblaku od ove godine ima novog vlasnika, a s njime dolaze i ne baš tako popularne promjene

Sandro Vrbanus petak, 2. studenog 2018. u 18:00

Nakon što je 13 godina bio dijelom Yahooa, servis za pohranu i razmjenu fotografija Flickr je u travnju ove godine promijenio vlasnika. Preuzeo ga je tada bio konkurentski servis SmugMug, a sada vidimo i prve rezultate tog preuzimanja. Naime, kako je objavljeno na službenom blogu, Flickr će značajno izmijeniti uvjete poslovanja s besplatnim korisničkim računima.

Od 8. siječnja 2019. godine svi će besplatni korisnički računi na ovom servisu biti ograničeni na samo tisuću fotografija i/ili videa. Do sada je ograničenje bilo postavljeno na terabajt prostora za pohranu, pa se ovaj potez čini prilično drastičnim. Iz kompanije poručuju onima koji trebaju više prostora da se pretplate na Flickr Pro, koji za 50 (ili na akciji 35) dolara na godinu nudi neograničen prostor za fotografije i korištenje servisa bez reklama.

Novo vodstvo kompanije pojašnjava kako su se za ovakav oblik monetizacije odlučili kako se ne bi morali sve više financirati putem oglasa, te tako doći u opasnost da stavljaju želje i potrebe oglašivača ispred svojih korisnika. Iz Flickra kažu kako su i do sada Pro računi imali značajno preko tisuću fotografija dok su Free korisnici u 97% slučajeva tamo pohranjivali manje od tisuću fotki – pa ova promjena ne bi trebala značajno utjecati na velik broj korisnika.

Onima, pak, koji na besplatnom računu sada imaju preko tisuću fotografija Flickr će višak izbrisati, pa je dobro pobrinuti se za kvalitetan backup na vrijeme.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi