Apple potvrdio kako su svi Mac i iOS uređaji pogođeni Meltdownom i Spectreom

Konačno se i Apple oglasio vezano uz sigurnosne propuste u procesorima – svi macOS i iOS uređaji su podložni propustima Meltdown i Spectre

Stjepan Bilić petak, 5. siječnja 2018. u 13:07

Apple je zadnjih dana bio poprilično šutljiv vezano uz otkrivene sigurnosne propuste u Intelovim, ali i svojim procesorima temeljenim na ARM-ovim. Možda razlog tomu leži u činjenici kako su dosadašnji marketing temeljiti na tome kako su njihovi uređaji i operativni sustav najsigurniji na svijetu za razliku od konkurentnih Windowsa, Linuxa i dr.

No, kako šutnja nije mogla ostati zauvijek, i oni su se na kraju morali oglasiti službenim priopćenjem kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje. Ukratko, svi njihovi uređaji koje pogoni macOS i iOS su podložni sigurnosnim propustima Meltdown i Spectre. Da je tomu tako, dalo se iščitati iz ARM-ovog izvještaja, o kojem smo pisali nešto ranije.

Apple ujedno savjetuje da se sav softver koji se instalira na Mac računala, iPhone, iPade, Apple Tv preuzima isključivo iz provjerenih, sigurnih izvora – App Storea. Također navode kako su ublažili neke od posljedica koje bi mogle proizići iz Meltdowna izdavanjem zakrpa za iOS (11.2), macOS (10.13.2) i tvOS (11.2).

Ipak nije sve taklo crno u taboru Applea, kako navode u službenom priopćenju niti jedan Apple Watch nije pogođen Meltdownom. Što se propusta Spectre tiče, zakrpa za njega tek treba stići za njihov internetski preglednik (Safari) na macOS i iOS platformama.

Apple također navodi kako nema mjesta panici jer do sada nema poznatih slučajeva gdje je i jedan od ovih sigurnosnih propusta iskorišten protiv njihovih korisnika.