Britanske vlasti pokrenule medijsku kampanju protiv kriptiranih komunikacija

Poznata je stvar da vlastima i istražiteljima ne odgovara postojanje end-to-end enkripcije u aplikacijama za dopisivanje, jer ne mogu pratiti sumnjivce. Vlasti UK sada je i otvoreno žele zaustaviti

Sandro Vrbanus utorak, 18. siječnja 2022. u 16:49

Vladajući su u Ujedinjenom Kraljevstvu već nekoliko godina se manje-više otvoreno protive uvođenju end-to-end enkripcije u aplikacije za dopisivanje. Prema njima, pozitivne strane takve kriptirane zaštite komunikacija nisu dovoljne da opravdaju one negativne – a tu prije svega misle na mogućnost istražitelja da pristupe porukama korisnika kroz "stražnja vrata" u takvim aplikacijama.

Vlasti žele "stražnja vrata"

Debata o enkripciji vodi se tako između vlasti i tehnoloških kompanija, gdje političari obično zauzimaju stav da enkripcija nije dobra, a vlasnici aplikacija tvrde da ona čuva privatnost svih korisnika. Isto tako, tehnološka zajednica obično se protivi dijeljenju enkripcijskih ključeva s bilo kime, jer to lako može dovesti do raznih sigurnosnih problema i proboja enkripcije.

Uvede li Messenger enkripciju, 14 milijuna slučajeva zlostavljanja godišnje moglo bi proći neprijavljeno - argumentacija je vladajućih
Uvede li Messenger enkripciju, 14 milijuna slučajeva zlostavljanja godišnje moglo bi proći neprijavljeno - argumentacija je vladajućih

Sada je prvi puta vlast Ujedinjenog Kraljevstva pokrenula i medijsku kampanju koja se izravno obraća korisnicima, a pokušava ih uvjeriti da je -to-end enkripcija na društvenim mrežama i u raznim aplikacijama "mjesto gdje se skrivaju zlostavljači djece". Apelom na dječju dobrobit pokušavaju na svoju stranu pridobiti javnost, pa na službenim stranicama kampanje "No place to hide" navode da je iznimno bitno da kompanije s vladajućima podijele ključeve za pristup kriptiranim komunikacijama.

Ciljaju na Facebook

Prema njima, to će spriječiti zlostavljanje djece, dijeljenje dječje pornografije i slične aktivnosti, koje se događaju na enkripcijom zaštićenim platformama. WhatsApp, Telegram i Signal su, primjerice, među onima koji već koriste E2E enkripciju, a Facebook (Meta) je planira uvesti i u Messenger.

Sudeći prema kampanji, u kojoj kažu "neki žele uvesti end-to-end enkripciju, koja osigurava da poruke mogu vidjeti samo pošiljatelj i primatelj", izgledno je da se vlasti žele obratiti upravo Facebooku. Ono što od njih traže jest implementacija ove tehnologije, na način koji neće omogućiti nekažnjeno zlostavljanje djece i dijeljenje ilegalnih sadržaja. Drugim riječima, žele da im Facebook i ostali otvore "stražnja vrata". Njihovu inicijativu podržava nekoliko britanskih udruga za sigurnost djece.

📢 Besplatna dostava

TOP!

HP AiO

Ryzen 5 4500U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 27" FHD IPS.

4.799 kn Kupi

📢 Vrhunska ponuda

TOP!

XIAOMI lipanj

Velika ponuda Xiaomi sportskih satova, slušalica, te uređaja za pametan dom po TOP cijenama.

Od 450 kn Kupi

📢 2 godine jamstva

TOP!

ASUS Vivobook

Ryzen 3 procesor, 8GB RAM-a, SSD 512GB, Radeon grafika, 15.6" IPS , Windows 11.

4.649 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 350

Hi-Res Audio reprodukcija, Bluetooth, Amazon Alexa, internet radio i glazbeni streaming, Airplay 2, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

4.729 kn Kupi

Mrežni audio player

MARANTZ NA6006

HEOS multiroom audio tehnologija, AirPlay2, Alexa, Streaming glazbe, Bluetooth, Wi-Fi, Marantzovi vlasnički HDAM krugovi.

4.929 kn Kupi