Ferrari je najnovija žrtva hakerskog napada i ucjene

Hakeri su uspjeli zaraziti dio računalnog sustava talijanskog proizvođača superautomobila, ukrali im podatke o dijelu njihovih kupaca, pa zatražili plaćanje otkupnine

Sandro Vrbanus utorak, 21. ožujka 2023. u 12:45

Iz Ferrarija su ovoga tjedna objavili da su ih kontaktirali cyber kriminalci, koji su im upali u računalni sustav i iz njega ukrali određene privatne podatke o kupcima. Kako ti podaci ne bi završili u javnosti, hakeri su zatražili plaćanje otkupnine. No, Ferrari ima politiku koja kaže da kompanija neće biti žrtva ničije ucjene, odnosno da na takve zahtjeve ne odgovara.

Njihov je stav već više puta potvrđen kao ispravan – plaćanje otkupnine samo potiče kriminalne aktivnosti, omogućava daljnje provođenje takvih napada, a nikakvog jamstva da će napadač nakon plaćanja "popustiti" nema.

Bez problema u radu

Iz tog su razloga u Ferrariju odlučili odmah započeti istragu, u suradnji s jednom globalnom sigurnosnom kompanijom te o svemu obavijestiti policiju. Svoje kupce su obavijestili da bi im podaci mogli biti ugroženi. Radi se, navodno, o imenima, fizičkim i e-mail adresama te telefonskim brojevima klijenata. Prema dostupnim informacijama osjetljiviji podaci, vezani uz plaćanja ili bankovne račune, nisu ukradeni.

U Ferrariju također kažu kako su poduzeli mjere kako bi osigurali kompromitirane dijelove sustava te da napad nije imao utjecaja na njihovo redovno poslovanje. Ljubitelji njihove F1 momčadi možda se, nakon nedavnih rezultata i događanja, s time neće složiti…