Hakeri napadaju kućne routere i iskorištavaju COVID-19 kao mamac

Otkriven je novi vid hakerskog napada čija meta su kućni routeri marki Linksys i D-Link, a kojim se "otimaju" DNS postavke kako bi se korisnike preusmjerilo na zloćudne stranice

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. ožujka 2020. u 14:30

Ovoga je tjedna otkrivena nova vrsta hakerskog napada kojim su ciljani korisnici u SAD-u i Europi. Napadači na za sada nepoznat način uspijevaju na daljinu ući u postavke routera marki Linksys i D-Link (moguće je da to čine pogađanjem lozinke). Nakon toga mijenjaju DNS zapise i tako "otimaju" promet kada korisnici pokušavaju preko napadnutog routera pristupiti Internetu.

Mamac za preuzimanje malwarea
Mamac za preuzimanje malwarea

Korisnike novi DNS zapisi potom preusmjeravaju na stranice koje im navodno nude informacije o bolesti COVID-19 i nude im instaliranje, dakako maliciozne, aplikacije "COVID-19 Inform App" ili "Emergency - COVID-19 Informator" koje je navodno izradila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Žrtvama koje povjeruju ovim informacijama i zaista preuzmu neku od ovih aplikacija na računalo se instalira trojanac Oski namijenjen krađi podataka. Podaci na udaru su najčešće oni koji se koriste za autorizaciju plaćanja, lozinke, walleti za kriptovalute, kolačići, povijest i podaci iz formulara (autofill) u preglednicima i slični. Svi pokradeni podaci šalju se na udaljeni server odakle ih napadači mogu preuzeti i nastaviti napadati korisnika korištenjem njegovih podataka za pristup raznim servisima.