Hakirali odvjetničke urede u Hrvatskoj i ukrali im više od 100.000 eura

Policija je izvijestila o uhićenju osumnjičenika za više od 20 kaznenih dijela iz domene računalnih prijevara, na štetu više odvjetničkih ureda, kojima su s računa "skidani" veliki novčani iznosi

Sandro Vrbanus petak, 12. siječnja 2024. u 10:08

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o slučaju kibernetičkih napada na odvjetničke urede u Hrvatskoj. Službenici Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave zagrebačke su, u koordinaciji sa Službom kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije, proveli kriminalističko istraživanje na temelju više kaznenih prijava odvjetničkih društava s područja Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

Upali im u e-bankarstvo

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni punoljetni hrvatski državljanin s područja Zagrebačke županije i drugoosumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine, tijekom 2023. godine počinili ukupno 20 kaznenih djela. Ta se djela klasificiraju kao računalne prijevare, pranje novca, neovlašteni pristup, neovlašteno presretanje računalnih podataka te krivotvorenje isprave.

Kad je riječ o načinu počinjenja kaznenih djela, policija ne navodi mnogo detalja. Izvješćuju tek da su osumnjičeni neovlašteno pristupali internetskom bankarstvu oštećenih odvjetničkih ureda, neovlašteno zadavali naloge u korist tuzemnih i inozemnih bankovnih računa, a koje su prethodno otvarali korištenjem krivotvorenih osobnih isprava. Tako načinjena ukupna materijalna šteta iznosi 108.400 eura.

Prvoosumnjičeni je zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela uhićen 10. siječnja te je u zakonskom roku, 11. siječnja 2024. predan pritvorskom nadzorniku. Drugoosumnjičeni za sad nedostupan policijskim službenicima, zaključuje se u priopćenju.