Hanfa objavila rezultate istrage nedavnog hakerskog napada

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga pretrpjela je u siječnju kibernetički napad na svoj računalni sustav, čiji je cilj bio onemogućiti im redovan rad

Sandro Vrbanus utorak, 20. veljače 2024. u 13:45

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pretrpjela je 23. siječnja 2024. kibernetički napad na svoj računalni sustav, o čemu smo već tada izvještavali. Sada su objavili i prve rezultate istrage, pa kažu da je cilj napada, sudeći prema dostupnim činjenicama i rezultatima okončane neovisne forenzičke istrage, bio onemogućiti redovan rad i djelovanje Hanfe.

Ransomware napad

Sofisticiranom tehnikom izvršen je proboj na mrežni sustav kako bi se putem malicioznog koda kriptirali podaci i onemogućio pristup informacijskoj infrastrukturi. Prema rezultatima forenzičke istrage, nema dokaza da je tom prilikom došlo do neovlaštenog korištenja i otuđenja podataka iz sustava Hanfe. Napadač odmah nakon incidenta više nije bio prisutan u sustavu, a nije došlo ni do kompromitiranja računala zaposlenika Hanfe.

Sve fizičke osobe kao klijente, vanjske suradnike, kandidate u natječajnim postupcima, svoje bivše zaposlenike, podnositelje upita, potpisnike dokumenata te fizičke osobe koje se nalaze u registrima u našoj nadležnosti i ostale subjekte nadzora Hanfa ovim putem obavještava da ne postoje dokazi da su ovim incidentom njihovi podaci izneseni iz sustava i neovlašteno upotrijebljeni ili da je obavljena bilo kakva druga obrada osim njihova zaključavanja. Zaključani podaci nisu dostupni napadaču i trećim osobama, a iz Agencije ne izlaze u javnost s informacijom oko mogućeg zahtjeva napadača za plaćanje otkupnine.

Dodatne mjere

S obzirom na važnost zaštite podataka i temeljitog oporavka informatičke infrastrukture poduzete su dodatne sigurnosne i tehničke mjere koje umanjuju buduće rizike od novog incidenata. Nakon sveobuhvatne analize izrađen je dodatan plan podizanja razine informacijske sigurnosti, izvršen je pregled svih korisničkih računa te se uvode nove sigurnosne razine autentifikacije po pojedinim sustavima. Pokrenut je plan oporavka postojećih i podizanja novih aplikativnih sustava koji će biti usklađeni s najvišim sigurnosnim standardima.

Takvi će se sustavi postupno uvoditi tijekom narednog razdoblja jer će se u potpunosti sigurnosno i tehnički testirati prije upotrebe. Stranice za registrirane korisnike sustava izvješćivanja i drugih servisnih sustava prioritet su u oporavku vanjskih servisa. Građani i subjekti nadzora i sada mogu provjeriti pružatelje financijskih usluga u registrima dostupnim na internetskoj stranici Hanfe te koristiti druge njima važne sadržaje.

Hanfa će po završetku oporavka informacijskog sustava također revidirati mjere za redovitu provjeru sigurnosti informacijskog sustava, koje uključuju i provedbu neovisne vanjske revizije te testiranje digitalne operativne otpornosti, poručili su u priopćenju.