Hanfa je riješila većinu poteškoća nakon hakerskog napada

Hakerski napad na Hanfu još je pod istragom, a iz Hanfe kažu da je interna elektronička komunikacija uspostavljena te da je internetska stranica skoro u potpunosti obnovljena

Matej Markovinović utorak, 30. siječnja 2024. u 13:23
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Računalni sustav Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), prošloga se tjedna našao pod kibernetičkim napadom. Rezultat toga je bila nedostupna stranica agencije (www.hanfa.hr), a nisu mogli ni odgovarati na upite putem službenih e-mail adresa.

"U suradnji s nadležnim institucijama intenzivno radimo na otklanjanju posljedica napada te smo podnijeli kaznenu prijavu policiji i obavijestili i druga nadležna tijela. Kontinuirano ćemo dalje obavještavati o svim saznanjima i poduzetim mjerama", priopćili su tada iz Hanfe.

Ovoga je utorka Hanfa objavila novo priopćenje u kojem navodi da je cijeli slučaj još  pod istragom te da se ukupna šteta utvrđuje. Napominju, također, kako su odmah u suradnji s nadležnim institucijama i vanjskim IT partnerima započeli hitnu sanaciju i oporavak digitalnog sustava, stoga je interne elektronička komunikacija uspostavljena i internetska stranica je skoro u potpunosti obnovljena.

Sada, kako ističu, slijedi druga faza obnove.

„U drugoj fazi očekuje se objava javnih registara te obnova stranice za registrirane korisnike sustava izvješćivanja Hanfe (Reports). Stoga molimo sve korisnike naših informacija, financijsko tržište i širu javnost za razumijevanje zbog toga što navedeno u narednom periodu privremeno još neće moći koristiti“, napominju iz Hanfe.

Dodali su u priopćenju da su o incidentu izvijestili i nadležno tijelo za zaštitu osobnih podataka te čine sve da ne dođe do njihove kompromitacije. Neovisno o tijeku događaja, nastavljaju sa svojim poslom te sugeriraju građanima da na adresu potrosaci@hanfa.hr nastave slati svoje prigovore povezane s nebankarskim financijskim uslugama.

„U slučaju zabrinutosti za osobne podatke ispitanici se mogu obratiti i službeniku za zaštitu podataka na privatnost@hanfa.hr. Nove informacije objavit ćemo po završetku istrage te nakon primjene novih funkcionalnosti našeg sustava“, poručuju.