Hoće li ovo stati prevarantima na kraj? WhatsApp radi na novom načinu potvrde

Ova je značajka trenutno u razvoju te će biti dostupna u budućem ažuriranju WhatsAppa za Android, dok će iOS korisnici ipak morati biti malo oprezniji

Matej Markovinović utorak, 15. lipnja 2021. u 06:00

WhatsApp radi na novoj značajki Flash Calls koja će se koristiti za potvrdu, odnosno aktivaciju korisničkog računa. Tvrtka je do sad sličnu stvar radila putem SMS poruke, no potaknuti prevarom starom nekoliko godina koja ponovno „hara“, odlučili su se na aktivaciju pozivom, prenosi Express.

Naime, nova će značajka raditi tako da će WhatsApp  nazvati vaš telefonski broj te će zatim automatski prekinuti poziv, potvrđujući da je tvrtkin broj u povijesti poziva jednak onome koji vam daje šestoznamenkasti kod. Navodi se da prevaranti nikako neće moći zaobići Flash Calls metodu, jer će se broj koji vas poziva uvijek razlikovati.

Izvor: WABetaInfo
Izvor: WABetaInfo

No, novu značajku ipak neće dobiti pojedini korisnici popularne aplikacije za razgovore. WABetaInfo kaže da se Flash Calls neće moći implementirati na iOS-u, jer Apple ne nudi nijedan javni API za čitanje povijesti poziva, no navodi se da WhatsApp aktivno radi na tome da objasni korisnicima zašto im je potrebno dopuštenje za upućivanje i upravljanje pozivima te pristup njihovoj povijesti.

Izvor: WABetaInfo
Izvor: WABetaInfo

Osim toga, ističe se i činjenica da će ova značajka biti u potpunosti opcionalna, pa će korisnici slobodno moći izabrati na koji način žele potvrditi svoj račun. Također se tvrdi da WhatsApp neće koristiti vašu povijest poziva za neke druge svrhe.

Prevaranti mogu tražiti novac od ljudi

WhatsApp je često na meti prevaranata, a u „igru“ se ponovno vraća prevara koja funkcionira tako da dobijete poruku od naizgled poznate, prijateljske, ali ujedno i hakirane adrese, sa šesteroznamenkastim kodom koji niste zatražili.

“Dobio sam WhatsApp poruku od prijateljice koja kaže da joj je zablokiran račun i da je slučajno svoj pristupni kod poslala na moj broj te me moli da joj ga uslikam i pošaljem”, rekao je jedan prevareni korisnik za BBC, koji je prevarantima tako poslao pristupni kod za vlastiti račun. Naime, nakon što oni "upadnu" u korisnički račun, mogu se lažno pretvarati te tako tražiti novac od ljudi.

Iz WhatsAppa savjetuju da nikada ne dajete svoj sigurnosni kod, čak ni prijateljima i obitelji. Također ističu da uključivanje dvostupanjske verifikacije uveliko pomaže, ali treba biti općenito oprezan s porukama u kojima se od vas traži novac, pa čak i ako one dolaze od vašeg spremljenog kontakta

 

 

📢 Uštedi do 12%

iPad

Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!

769,99€ 5.801,49 kn 875,84€ Kupi

📢 3 godine jamstva

VERBATIM SSD

128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s

22,99€ 173,22 kn Kupi


Najjednostavniji streaming ikad

ARCAM Solo Uno

Solo Uno donosi potpunu jednostavnost u složeni svijet audio streaminga pružajući kompaktan, elegantan i elegantan streamer s ugrađenim pojačalom

549,00 € 4.136,44 kn 728,52 € Akcija