Hrvatski stručnjaci za cyber sigurnost aktivirani za pomoć Ukrajini

U sklopu europskih projekata pojačane obrambene suradnje šest je zemalja, među kojima i Hrvatska, osnovalo skupinu za odgovore na prijetnje u kibernetičkom prostoru. Sada su prvi puta pozvani u pomoć

Sandro Vrbanus srijeda, 23. veljače 2022. u 16:37

U sklopu europskog projekta PESCO (Permanent Structured Cooperation), koji ima cilj ojačati suradnju na obrani država članica EU, postoji skupna CRRT (Cyber Rapid Response Teams). Nju je 2019. godine osnovalo šest zemalja: Litva (koja vodi projekt) te Poljska, Estonija, Rumunjska, Nizozemska i – Hrvatska. Ovaj tim za žurne aktivnosti vezane uz kibernetičku sigurnost ovoga je tjedna prvi puta službeno aktiviran.

Iako službenih informacija iz EU nema, mediji javljaju kako je CRRT okupio osam do dvanaest stručnjaka iz zemalja koje su ga osnovale, i uposlio ih da pomognu Ukrajini obraniti se od napada u kibernetičkom prostoru. Ovi napadi u posljednje su vrijeme učestali, uslijed eskalacije sukoba na granici s Rusijom.

Aktiviranje sigurnosnog tima potvrdio je litavski doministar obrane Margiris Abukevičius.

Osnovni zadatak tima opisan je kao "pomoć ukrajinskim institucijama u savladavanju rastućih kibernetičkih prijetnji". Tim je aktiviran na zahtjev Ukrajine, koja je tražila da se članovi skupine CRRT i fizički pošalju u Kijev kako bi mogli pomoći u obrani od cyber napada.

Za sada nije poznato jesu li ovi "hakeri" zaista otputovali u Ukrajinu ili se tako nešto planira. Neki domaći mediji neslužbeno doznaju kako Hrvatska svoje "cyber-ratnike" sigurno neće fizički poslati u Kijev.

Kad je riječ o samom CRRT timu, on je opremljen uobičajenim alatima za borbu protiv kibernetičkih napada, koji omogućavaju detektiranje, prepoznavanje i zaustavljanje napada. Članovi tima su stručnjaci u raznim područjima, kao što su odgovori na incidente, forenzika, analiza ranjivosti i slično, i u stanju su reagirati u najrazličitijim scenarijima sigurnosnih prijetnji u kibernetičkom prostoru.