Huaweijev 5G prošao GSMA-ovu provjeru kibernetičke sigurnosti

Huaweijeva 5G oprema prošla je procjenu GSMA NESAS, standardizirani mehanizam procjene kibernetičke sigurnosti za mrežnu opremu

Sandro Vrbanus petak, 28. kolovoza 2020. u 10:46

Huaweijeva oprema za 5G bežičnu i jezgrenu mrežu (5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC, UPCF i LTE eNodeB) prošla je GSMA-ov program sigurnosti mrežne opreme (NESAS), objavili su danas iz Huaweija. NESAS je standardizirani mehanizam procjene kibernetičke sigurnosti kojeg definiraju GSMA i 3GPP, zajedno s glavnim globalnim operaterima, dobavljačima, industrijskim partnerima i regulatorima, a osigurava da oprema udovoljava zahtjevima sigurnosti i pouzdanosti 5G mreže.

GSMA NESAS nije obvezan standard, riječ je o dobrovoljnoj procjeni koju koriste dobavljači mrežne opreme kako bi je podvrgnuli sveobuhvatnoj reviziji sigurnosti. Obuhvaća 20 kategorija ocjenjivanja, definirajući sigurnosne zahtjeve i okvir za procjenu razvoja 5G opreme i životnog ciklusa te opreme. Tekođer koristi sigurnosne testove za procjenu sigurnosti mrežne opreme.

Standardi jamče sigurnost

"GSMA NESAS je najnoviji pristup u procjeni mrežne sigurnosti mobilnih komunikacija. U eri 5G NESAS pruža standardiziranu i učinkovitu procjenu cyber sigurnosti koja omogućava komunikacijskoj industriji osiguravanje ravnopravnosti i jednake uvjete za sve. Ova procjena je korisna referenca za sve dionike, kao što su operatori, dobavljači opreme, regulatori i proizvođači aplikacija. Huawei se uvijek fokusirao na cyber sigurnost temeljenu na tehnologiji, a NESAS pozdravljamo s punom podrškom i suradnjom", rekao je Devin Duan, voditelj marketinga za cyber-sigurnost 5G E2E, Huawei.

Cybersigurnost je postala glavna globalna briga zbog sveprisutne digitalizacije u raznim industrijama. Huawei vjeruje da se povjerenje mora temeljiti na provjerljivim činjenicama, koje moraju počivati na zajedničkim standardima. U Huaweiju vjeruju da je to učinkovit način za izgradnju povjerenja u digitalno doba. Također, kompanija javno podržava GSMA i 3GPP u razvoju globalne standardizirane sigurnosne procjene.

Prije uspješnog prolaska GSMA NESAS-a, Huawei je također prošao test cyber sigurnosti 5G od strane kineske grupe IMT-2020 (5G), čije se testne specifikacije temelje na 3GPP međunarodnim standardima za sigurnost 5G tehnologije.