Jedna od najvećih krađa podataka u povijesti: prodaju se privatni podaci milijarde Kineza

Na Dark webu se za samo 10 bitcoina može kupiti baza podataka "teška" 23 terabajta, koja sadržava privatne podatke za više od milijarde državljana Kine

Sandro Vrbanus utorak, 5. srpnja 2022. u 06:00

Kineska policija navodno je bila žrtva velike krađe podataka, u kojoj je nedavno ukradena zaista ogromna količina privatnih osobnih podataka državljana NR Kine. Sumnjivi podaci osvanuli su ovih dana na hakerskom forumu Breach Forums, a tamo ih je postavio korisnik nadimka ChinaDan. On na Dark webu nudi te podatke na prodaju po cijeni od 10 bitcoina, što trenutačno iznosi oko 200.000 dolara. Baza je navodno "teška" oko 23 terabajta.

Sve je još neslužbeno

Ovo curenje podataka, pokažu li se navedeni podaci točnima, moglo bi se smjestiti vrlo visoko na ljestvici najvećih krađa privatnih podataka u povijesti. Potvrdio ga je i vlasnik kriptomjenjačnice Binance, Changpeng "CZ" Zhao, koji kaže kako je ukradenu bazu u prodaji primijetila i njihova služba za otkrivanje prijetnji.

Prema njegovom tvitu, podaci uključuju imena, adrese, nacionalne identifikacijske brojeve, brojeve mobitela, pa čak i policijske i medicinske dosjee koji se odnose na oko milijardu stanovnika "jedne azijske zemlje". On kaže da su podaci ukradeni uslijed pogreške u sustavu za pretraživanje Elastic Search.

Spomenuti ChinaDan, koji bazu podataka i prodaje, tvrdi kako je riječ o podacima iz Kine, a navodi i da je riječ o bazi nacionalne policije u Šangaju. Za sada iz šangajske policije nema službene potvrde o krađi ovih podataka.