Microsoft otkrio hakerske napade na institucije u Europi

Neprofitne organizacije povezane s promoviranjem demokracije, praćenjem izbora i općenito politikom bile su prošle godine metama cyber napada

Sandro Vrbanus srijeda, 20. veljače 2019. u 18:00

Microsoft je objavio kako će svoj program Microsoft AccountGuard proširiti na dodatnih 12 zemalja Europe – Francusku, Njemačku, Švedsku, Dansku, Nizozemsku, Finsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Portugal, Slovačku i Španjolsku. Ova usluga od ranije je dostupna u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Irskoj, a služi za zaštitu od kibernetičkih napada na institucije, političke stranke, političare te druge državne službenike. Dostupan je i neprofitnim i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom demokratskih procesa i izbora – i to besplatno unutar Office 365 paketa.

Širenje dostupnosti ovog alata motivirano je otkrićima Microsoftovih sigurnosnih stručnjaka koji su primijetili pokušaje cyber napada na razne institucije diljem Europe. Od predsjedničkih izbora u Francuskoj 2017. godine, pa sve do današnjih dana otkriveni su pokušaji hakiranja zaposlenika i organizacija u najmanje 104 slučaja u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Srbiji.

Svi ovi napadi, ili barem većina njih, imali su isto izvorište. Hakerska skupina kodnog imena Strontium (poznata i kao Fancy Bear) od rujna do prosinca prošle godine lansirala je hakerske napade na osobe i organizacije u ovim zemljama, ali i u SAD-u. Mnogi ovu skupinu kibernetičkih špijuna i hakera povezuju s Rusijom. Poznato je da u radu koristi razne zero-day propuste, phishing kampanje i više oblika malwarea kojima pokušava zaraziti računala svojih meta.

Microsoftova tehnologija AccountGuard ima za cilj spriječiti ovakve i slične napade u budućnosti, a njezino plasiranje u Europu posebno je značajno u svjetlu nadolazećih izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju.