Na zahtjev FBI-ja Apple odustao od kriptiranja iCloud backupa

Promjena u politici čuvanja korisničkih podataka dogodila se prije dvije godine, ali se za nju tek sada saznalo

Sandro Vrbanus utorak, 21. siječnja 2020. u 15:03

Bitke Applea i FBI-ja oko enkripcije podataka na mobitelima ovih dana dobile su novi nastavak. Izvještavali smo već o tome kako Apple ponovno odbija izraditi stražnja vrata za pristup kriptiranim podacima na iPhoneima ljudi umiješanih u teška kaznena djela. No, Apple je već ranije ipak poslušao i FBI i, daleko od očiju javnosti, omogućio pristup istražiteljima do iCloud backupova korisnika u slučaju da agencija to zatraži.

Apple je, naime, još prije dvije godine na zahtjev FBI-ja odustao od potpune enkripcije backupa uređaja u svojem oblaku, a tek se sada za to saznalo. Priču je objavio Reuters nakon što je dobio neovisnu potvrdu te informacije iz čak šest izvora.

I u posljednjem slučaju, onom ubojice s Floride čija dva iPhonea FBI želi istražiti, Apple je službeno priopćio kako surađuju s istražiteljima i da su im dali dostupne podatke iz iClouda. Podatke s mobitela, sve i da žele, ne mogu izvući bez poznavanja korisničke šifre. No, kako se sada čini, bez problema mogu doći do svih podataka koje je korisnik ranije sa svojeg iPhonea pohranio "na sigurno" u iCloud.

Podaci u uređaju zaštićeni, u oblaku ne

Reuters izvještava i da je Apple prije dvije godine najavio FBI-ju da će uvesti end-to-end enkripciju na iCloud, te da kao vlasnik servera neće imati enkripcijske ključeve za dekriptiranje korisničkih backupa. FBI-jev odjel za kibernetičku sigurnost tome se usprotivio, pa je kompanija u konačnici odustala od tog plana. Izvori koji su potvrdili ove navode kažu da se Apple nije htio dodatno zamjerati vlastima i riskirati da ih optuže za pomaganje kriminalcima.

Trenutačno je, dakle, situacija takva da Apple ne može istražiteljima otključati mobitele na zahtjev, ali im mogu ponuditi pristup backupu koji eventualno postoji na njihovim poslužiteljima. Na iCloudu se najsnažnijom enkripcijom štite tek lozinke i podaci o zdravlju korisnika, dok su poruke iz uređaja i inače kriptiranih aplikacija poput WhatsAppa, od tamo dostupne službenim osobama.

Nedavno objavljeno izvješće o transparentnosti pokazalo je da je određeno "kopanje" po podacima samo u prvih šest mjeseci 2019. godine bilo zatraženo gotovo 32 tisuće puta.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi