Najosjetljivije razgovore na WhatsAppu moći ćete zaštititi dodatnim slojem sigurnosti

WhatsApp će dobiti sigurnosnu funkciju nazvanu Chat Lock, koja će privatne, intimne ili na drugi način osjetljive razgovore štititi biometrijskom zaštitom ili lozinkom samog uređaja

Sandro Vrbanus utorak, 16. svibnja 2023. u 13:16

Više od 2,2 milijarde korisnika popularne aplikacije za dopisivanje WhatsApp uskoro će dobiti novu razinu sigurnosti za svoje razgovore. One najintimnije, najvažnije i najprivatnije chatove s novom će nadogradnjom aplikacije moći dodatno sakriti u posebnu mapu "zaključanih chatova". To će im omogućiti nova funkcija Chat Lock.

Samo za tvoje oči

Jednom kada neki razgovor ili grupa budu stavljeni tamo "pod ključ", do njih će moći doći samo vlasnik mobitela utipkavanjem šifre za otključavanje uređaja ili verifikacijom svojeg identiteta biometrijom (otiskom prsta ili skeniranjem lica). Unutar aplikacije, svi će razgovori tako biti uklonjeni iz glavnog inboxa i pohranjeni u zaključani odjeljak. Dodatnu zaštitu privatnosti pruža i činjenica da će notifikacije, pristigle iz tako zaključanih razgovora, također biti skrivene – tj. korisnici neće moći doći u situaciju da im sadržaj neke dolazne poruke "procuri" kada im je mobitel, primjerice, na stolu, u tuđim rukama, ili bilo kako izložen neželjenim pogledima.

Iz kompanije kažu kako je ovaj dodatak idealan za one koji s vremena na vrijeme dijele mobitel s nekim od članova obitelji, a ipak žele zadržati sadržaje određenih razgovora za sebe. Nećemo špekulirati kakve bi to sve situacije bile… jednu benigniju prikazali su u videu kojim najavljuju svoj Lock Chat.

Ovaj će dodatak stići s novim ažuriranjem WhatsAppa svim korisnicima u svijetu tijekom narednih dana. U mjesecima koji dolaze najavljeno je dodatno širenje broja opcija, pa će Chat Lock moći biti korišten i na više povezanih uređaja, a razgovore će biti moguće zaključati i zasebnom lozinkom, odvojenom od lozinke za otključavanje samog uređaja.