NATO će se zajednički braniti u slučaju cyber napada na svoje članice

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg napisao je kako će kibernetički napadi biti tretirani jednako kao i vojni, te da se zbog njih može aktivirati Članak 5 o kolektivnoj obrani

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. rujna 2019. u 06:30

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza NATO Jens Stoltenberg napisao je ovoga tjedna kolumnu za britanski Prospect Magazine u kojoj se dotaknuo kibernetičkih prijetnji zemljama članicama ovog saveza. "Potreban je samo jedan klik kako bi se cyber virus poslao diljem svijeta, a za njegovo zaustavljanje potreban je globalni napor – u čemu NATO odrađuje svoj dio posla", kaže Stoltenberg.

Na kibernetičke napade ova organizacija gleda kao na bilo koju drugu sigurnosnu prijetnju, jer su opasni, mogu biti vrlo destruktivni, uzrokovati velike štete ekonomiji, paralizirati infrastrukturu, te zaprijetiti vojnim mogućnostima ali i političkim sustavima. Dolaze od državnih i nedržavnih izvora, iz blizine ali i s drugog kraja svijeta, a na njih gotovo nitko nije imun.

Napad je napad, bilo u virtualnom ili stvarnom svijetu

Stoga, kaže Stoltenberg, NATO se prilagođava novoj realnosti. U slučaju ozbiljnog kibernetičkog napada na neku od njegovih zemalja članica (među kojima je od 2009. godine i Hrvatska), NATO će reagirati jednako kao da je riječ o bilo kakvom drugom napadu – aktiviranjem 5. članka Washingtonskog ugovora koji govori o tome da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve njih. Isto tako ovaj članak povlači i obvezu kolektivne obrane na jednak način, bila ona potrebna u cyber domeni, u zraku, na moru ili kopnu.

Kao odgovor na sve ozbiljnije prijetnje, NATO je lani osnovao i centar za obranu (Cyberspace Operations Centre) u belgijskom Monsu koji ima zadatak pratiti i koordinirati obranu od kibernetičkih napada. Jedino zajedno, smatra Glavni tajnik NATO-a, suradnjom i dijeljenjem ekspertize, moguće je osigurati cyber prostor, a uska suradnja je po tim pitanjima ostvarena i s Europskom unijom. Spremnost na kibernetičke napade jedan je od prioriteta Sjeveroatlantskog saveza, zaključio je Stoltenberg.