Ne nasjedajte na nove "ucjenjivačke" e-mail poruke na hrvatskom jeziku

Ovih dana pojavila se nova prevarantska kampanja u kojoj se od hrvatskih građana traži uplata 950 eura u bitcoinu kako ih se ne bi sramotilo navodno tajno zabilježenim snimkama

Sandro Vrbanus srijeda, 22. siječnja 2020. u 15:20

Možda ste i sami ovih dana dobili spam e-mail poruku kakvu možete vidjeti uz ovaj tekst. Riječ je o najnovijem nisu pokušaja internetske prijevare, o kojima se oglasio i MUP.

Policija je, kažu, u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 950 EUR u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Poruke obično stižu s e-mail adrese lažirane tako da izgleda kao da je poslana s adrese samog primatelja. Ovoga puta, za razliku od nekih ranijih slučajeva, prijevod "ucjenjivačkog" teksta na hrvatski jezik nešto je malo kvalitetniji.

Sve je to laž

Primjer teksta ucjene
Primjer teksta ucjene

Upozoravamo mi, a i MUP, da je riječ o prijevari i da građanima vrlo vjerojatno nisu ukradeni nikakvi podaci niti su tajno snimljeni u nepoćudnim radnjama, kako se u mailu navodi. Svejedno, preporuka je ažurirati lozinke za pristup e-mailu i ne koristiti istu lozinku više puta. Poželjno je koristiti i password managere ili neka slična rješenja, no te se preporuke mogu smatrati i općenito korisnima te nisu nužno vezane uz ovaj najnoviji slučaj.

Ucjenjivači koji su ovih dana krenuli s prevarantskom kampanjom za sada su imali nešto uspjeha. Kako su nešto ranije otkrili naši forumaši, na bitcoin adresu koja se navodi u malu (15WFuB2rBPDpzBbjaT26zKfqwXtssJv7FS) već je sjelo, u trenutku nastanka ovog teksta, pet uplata naivnih ili uplašenih žrtava. Stoga još jedno savjet – ako dobijete ovaj mail ne nasjedajte na ucjenu, već ga jednostavno izbrišite i zanemarite.