Obilježava se Europski mjesec kibernetičke sigurnosti, uz natjecanje za srednjoškolce

Broj obrađenih računalnih incidenata u Hrvatskoj prvih devet mjeseci ove godine veći za 78,5% u odnosu na cijelu 2018. godinu. Broj incidenata vezanih uz prijevare građana u stalnom je porastu

Sandro Vrbanus srijeda, 16. rujna 2020. u 15:13

CARNET-ov Nacionalni CERT i ove godine u listopadu obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti te već tradicionalno brojnim aktivnostima radi na podizanju svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja Interneta.

Ovogodišnji novitet je natjecanje pod nazivom "Hacknite" za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola.

Riječ je o natjecanju u obliku CTF-a (Capture the Flag) kojim se proširuje svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava. U dvodnevnom natjecanju sudionici će na zabavan način i uz natjecateljsku atmosferu stjecati praktična znanja iz područja računalne sigurnosti. Natjecanje će se u potpunosti održati online.

Porast broja sigurnosnih incidenata

Vrijedi napomenuti kako je od početka godine Nacionalni CERT obradio 1.221 incident, odnosno 78,5 posto više u odnosu na cijelu 2018. godinu, odnosno 8,1% više u odnosu na cijelu 2019. godinu, kada su zabilježena 1.129 incidenta. Tome je doprinijela CERT-ova kampanja “Veliki hrvatski naivci” kojom se protekle godine povećala razina svijesti korisnika o informatičkoj sigurnosti te razvilo saznanje da u Hrvatskoj postoji tijelo koje se bavi kibernetičkim incidentima.

U prvih osam mjeseci 2020. godine broj phishing incidenata, kao najčešćeg oblika napada, u Hrvatskoj prešao je brojku od 530 i čini 43,7% od ukupnog broja svih incidenata u 2020. godini. Po učestalosti slijede incidenti kao što su phishing URL, phishing i web defacement – kompromitirano web sjedište s izmijenjenim izgledom ili sadržajem web stranice.