Otkrivena opasna ranjivost aplikacije Apple Mail za iOS

Zadani e-mail klijent na uređajima zasnovanima na iOS-u, aplikacija Mail, podložna je hakiranju i izvršavanju proizvoljnih naredbi na daljinu, i to bez da korisnik uopće otvori zaraženu poruku

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. travnja 2020. u 17:14

Sve verzije mobilne aplikacije Apple Mail za iOS, od iOS-a 6 pa do posljednje inačice, imaju vrlo opasan sigurnosni propust koji omogućava preuzimanje kontrole nad uređajima, izvršavanje koda na daljinu i krađu podataka. Sve što napadači trebaju učiniti jest korisniku iPhonea ili iPada poslati posebno priređenu e-mail poruku koja će zaraziti njegov uređaj – i to bez da korisnik uopće otvori navedeni e-mail, otkrili su sigurnosni stručnjaci kompanije ZecOps.

Zakrpe još uvijek nema

Navode i kako je riječ o dva zasebna propusta čije iskorištavanje je primijećeno u "divljini", odnosno da ih nepoznati hakeri aktivno koriste za napade. Napad vjerojatno funkcionira tako da se žrtvi pošalje e-mail s ciljem hakiranja, on odradi svoje, tj. omogući izvršavanje malicioznog programa za krađu podataka ili kakvu drugu neželjenu radnju.

Riječ je o tzv. 0-click napadu koji u većini slučajeva ne zahtijeva interakciju s korisnikom, odnosno nije potreban njegov klik na zaraženi link ili privitak e-maila kako bi se napad inicirao. Nakon napada hakeri uspijevaju čak i izbrisati prvotni mail kako bi prikrili svoje tragove.

U slučaju da je napad uspio hakeri mogu pristupiti svim podacima iz aplikacije Mail, a potom i ostalim podacima na uređaju zbog ranjivosti samog kernela.

Jedino rješenje je deaktivacija Maila

Ovim propustom pogođena je isključivo Appleova defaultna aplikacija Mail, i to u svim dosadašnjim inačicama još od rujna 2012. godine na ovamo.

ZecOps: ovako izgledaju tragovi napada
ZecOps: ovako izgledaju tragovi napada

Zakrpa još uvijek ne postoji, pa ekipa koja je otkrila ovu ranjivost kao preporuku – prije nego Apple riješi sigurnosni problem – preporučuje deaktiviranje aplikacije Mail. Kao zamjenska rješenja ističu Microsoftov Outlook ili Gmail koji nisu pogođeni istim problemom i nisu podložni ovom načinu hakiranja. MacOS je također siguran u ovom trenutku.

Jedan od pokazatelja da bi uređaj mogao biti metom ovakvog (neuspješnog) napada jest pojavljivanje e-mail poruke u inboxu koju iPhone ili iPad ne može pročitati, što je vidljivo na priloženoj slici koju su objavili.

Apple se za sada nije službeno oglasio po ovom pitanju.