Predstavljena inicijativa „Sigurno uz Uber“

Tijekom lipnja, Uber će u sklopu akcije “Sigurno uz Uber” za svaku vožnju u vrijednosti iznad 30 kuna, donirati jednu kunu Udruzi Sigurnost u prometu (SUP)

Stjepan Bilić petak, 7. lipnja 2019. u 14:40

Danas 6. lipnja 2019. u Zagrebu je najavljena inicijativa „Sigurno uz Uber“ kako bi se povećala sigurnost vozača i korisnika. Akcija će se provoditi tijekom lipnja diljem Hrvatske s ciljem poticanja vozača i korisnika na sigurno i odgovorno ponašanje u prometu. Uber će u sklopu akcije “Sigurno uz Uber” za svaku vožnju u vrijednosti iznad 30 kuna, donirati jednu kunu Udruzi Sigurnost u prometu (SUP).

Udruga će donaciju potom usmjeriti u program održavanja radionica u Hrvatskoj čiji cilj je edukacija svih sudionika u prometu o važnosti odgovornog ponašanja u prometu. Osim toga, organizirat će i niz  stručnih skupova, javnih tribina i rasprava, panel diskusija i znanstvenih rasprava o pitanjima stanja sigurnosti cestovnog prometa te provesti edukativno-preventivnu akciju „Europska noć bez nesreća 2019.“ U fokusu ove akcije su prvenstveno mladi, neiskusni vozači, koji su najrizičnija kategorija sudionika u prometu velikim dijelom i zbog činjenice da vozilima upravljaju pod utjecajem alkohola.

Svakodnevno bilježimo više od 15 milijuna vožnji putem Uberove aplikacije, i sigurnost korisnika i vozača nam je prva na listi prioriteta

“Svakodnevno bilježimo više od 15 milijuna vožnji putem Uberove aplikacije, i sigurnost korisnika i vozača nam je prva na listi prioriteta. Sigurnosni centar unutar naše aplikacije osigurava visoku razinu sigurnosti - anonimizaciju broj pozivatelja, gumb za hitnu pomoć, GPS podatke o vožnji i upozorenje o prekoračenju brzine. Uber je dostupan u gradovima diljem Hrvatske te pozivamo sve korisnike i vozače da sudjeluju u poticanju sigurnosti u prometu”, istaknuo je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu. Uberov sigurnosni centar sadržava sve što je vezano za sigurnost korisnika, kao i poveznice koje će im omogućiti da s prijateljima i članovima obitelji u stvarnom vremenu podijele rutu na kojoj se voze te da brzo i lako kontaktiraju hitnu pomoć. Sigurnosne opcije vozače upozoravaju na pridržavanje propisanih ograničenja brzine kako bi svaka vožnja bila sigurna za njih i njihove putnike.

Najčešći uzrok nesreća je nepažnja sudionika, brzina i vožnja pod utjecajem alkohola

“Najčešći uzrok nesreća je nepažnja sudionika, brzina i vožnja pod utjecajem alkohola. Prometna kultura u prometu je od iznimno velike važnosti i zato na njoj moramo kontinuirano raditi. Ključ je edukacija i podizanje svijesti o problematici, a veliki doprinos donose i moderne tehnologije koje mogu značajno poboljšati stanje sigurnosti na cestama”, naglasio je Željko Marušić, prometni stručnjak.

Milan Pajnić, Davor Tremac, Željko Marušić
Milan Pajnić, Davor Tremac, Željko Marušić

Povodom predstavljanja akcije održana je i rasprava na temu sigurnosti u prometu na kojem su sudjelovali generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu, Davor Tremac, član Upravnog odbora Udruge Sigurnost u prometu (SUP), Milan Pajnić te prometni stručnjak Željko Marušić.

Sustavna edukacija svih sudionika u prometu najbolja je metoda za povećanje sigurnosti cestovnog prometa

“Sustavna edukacija svih sudionika u prometu najbolja je metoda za povećanje sigurnosti cestovnog prometa. Ovom inicijativom Uber još jednom dokazuje da, osim financijskih efekata, punu pozornost posvećuje i sigurnosti svojih korisnika i sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu”, istaknuo je Milan Pajnić, član Upravnog odbora Udruge Sigurnost u prometu (SUP).

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.- 2020. godine za cilj ima broj stradalih u prometnim nesrećama smanjiti za 50 posto, odnosno svesti na maksimalno 213 poginulih godišnje. Ove je godine, do današnjeg dana, u prometu poginula 101 osoba. Najčešći uzrok nesreća bila je brzina neprilagođena uvjetima na cesti te vožnja pod utjecajem alkohola.