Revolut koristi AI kako bi zaštitio korisnike od "APP" prijevara

Revolut koristi umjetnu inteligenciju za zaštitu korisnika od prijevara s karticama. Njihov sustav otkriva sumnjive transakcije umjesto da blokira sva plaćanja vezana uz, primjerice, ulaganja u kriptovalute

Sandro Vrbanus utorak, 27. veljače 2024. u 17:20

Poznata financijska aplikacija Revolut objavila je pokretanje napredne značajke za otkrivanje prijevara povezanih s karticama. Revolutovi korisnici sada će tako imati i dodatni sloj zaštite sigurnosti, pored tehnologije koja se trenutno upotrebljava za otkrivanje prijevara odobrenim automatskim plaćanjem.

APP prijevare

Riječ je o tipu prijevara APP (engl. Authorised Push Payment), koje se događaju kada kriminalci prevare korisnika da prenese novac na drugi račun. Zaštita je utemeljena na sofisticiranoj umjetnoj inteligenciji, koja može uočiti rizično ponašanje, nadmudriti kriminalce i zaštiti financijska sredstva korisnika, opisuju novu funkciju iz Revoluta, čiji tim za financijski kriminal je i razvio ovu metodu zaštite.

AI tehnologija umjetne inteligencije za sprječavanje prijevara koristi sofisticirano strojno učenje za otkrivanje pokušaja prijevare korisnika, čime razbija iluziju koju prevaranti predstavljaju prije nego što korisnici pošalji novac kriminalcima.

Sustav može odrediti postoji li velika vjerojatnost da korisnik vrši plaćanje karticom kao dio prijevare te odbiti to plaćanje. Korisnik je potom zaštićen od sličnih plaćanja i preusmjerava se na intervenciju za prijevare unutar aplikacije. Tijekom ove faze korisnik mora pružiti dodatne podatke o pokušajima transakcija, kako bi se provjerilo je li korisnika netko naveo na njihovo obavljanje te slijedi li korisnik i dalje upute prevaranata.

Korisniku se također prikazuju određene edukativne priče o prijevarama, a aplikacija može preusmjeriti korisnika na razgovor s njihovim stručnjakom, koji će kroz dodatna pitanja utvrditi radi li se o pokušaju prijevare.

AI detekcija umjesto potpunog blokiranja

Prema globalnim podacima Revoluta, tijekom 2023. godine 59% svih sredstava izgubljenih uslijed prijevara s odobrenim automatskim plaćanjem rezultat je investicijskih prijevara, iako one čine samo 14% od ukupnog broja slučajeva. To nam pokazuje kako se veliki iznosi novca gube u relativno malom broju slučajeva. Suprotno tome, prijevare prilikom kupnje su najčešći oblik prijevara odobrenim automatskim plaćanjem i predstavljaju 62% svih prijevara diljem svijeta u istom razdoblju, ali čine manje od 9% svih gubitaka, što znači da su u tom slučaju češće manje prijevare s manjim financijskim gubicima.

Od pokretanja ove značajke, Revolut je zabilježio smanjenje od 30% u gubicima od "APP" prijevara s karticama. Sustav je sada aktivan u Revolut aplikaciji i dostupan je korisnicima diljem svijeta.

David Eborne, Direktor Odjela za prijevare tvrtke Revolut, navodi: "Proveli smo više mjeseci radeći na inovacijama i testirajući proizvod kako bismo osigurali da naši korisnici mogu nastaviti sigurno trošiti i slati svoj novac. Primjerice, sve više banaka ograničava ili onemogućava svojim korisnicima plaćanja karticom na web-stranicama za kriptovalute i ulaganja. Uz ovu naprednu značajku, umjesto potpunog blokiranja navedenih transakcija, osiguravamo našim korisnicima koji žele obavljati legitimna plaćanja da to i dalje čine, ali i djelujemo kako bismo zaštitili one koje kriminalci navode na prijevarne radnje."