Routeri postaju alat za rudarenje kriptovalata

U Brazilu je ovih dana aktivan napad koji omogućuje rudarenje kriptovalute Monero na routerima tvrtke MikroTik zahvaljujući zero day ranjivosti za koju se zakrpa pojavila još u travnju

Matija Pavlić ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. u 06:00

Iz Brazila stižu vijesti o novom načinu rudarenja kriptovaluta za tuđi profit bez znanja korisnika čiji se uređaj iskorištava u tu svrhu.

Riječ je o napadu s ciljem rudarenja kriptovalute Monero koji se za tu svrhu koristi routerima tvrtke MikroTik.

Prvim napadom pogođeno je oko 200 tisuća routera tvrtke MikroTik koji su pretvoreni u veliku botnet mrežu i to zahvaljujući zero day ranjivosti u routerima koja je omogućila izvođenje CoinHivea, popularne skripte za rudaranje Monera na svim internetskim stranica koji je korisnik zaraženog routera posjetio.

Prvi napad zabilježen je početkom ovog tjedna, no ubrzo je započeo i drugi napad koji je zahvatio više od 200 tisuća routera.

Zakrpa za ranjivost pojavila se još u travnju, no mnogi routeri nisu imali instaliranu zakrpu što je i omogućilo napadačima da tu činjenicu iskoriste u svoju korist. Analitičari strahuju da bi se ova vrsta napada mogla proširiti izvan Brazila i postati svojevrsna globalna epidemija.