Ruski hakeri uspjeli pokrasti podatke od NSA

Najtajnovitija američka obavještajna agencija nije uspjela sačuvati baš sve podatke tajnima. Kradljivac? Rusi, tko drugi

Sandro Vrbanus petak, 6. listopada 2017. u 10:30

Američka opsjednutost ruskim hakerima dobiva nove razloge za dizanje panike u redovima obavještajnih agencija SAD-a. Washington Post i WSJ objavili su priču o tome kako su ruski hakeri, sponzorirani dakako od strane države, uspjeli još 2015. godine pokrasti povjerljive podatke od agencije NSA (National Security Agency).

Događaj se zbio kada je jedan zaposlenik NSA-jevog odjela za cyber sigurnost (Tailored Access Operations odjel s vrhunskim hakerima) povjerljive podatke ponio kući i pohranio ih na svoje privatno računalo. Isti je zaposlenik kasnije otpušten, no podaci su dospjeli u krive ruke.

Iako nije riječ o ogromnim bazama podataka kao u nekim ranijim slučajevima, podaci su bili iznimno bitni i povjerljivi. Radilo se, prema nekim izvorima, o informacijama o hakiranjima računalnih mreža stranih agencija, te o zaštiti od kibernetičkih napada unutar obavještajnih struktura SAD-a. Stručnjaci su ovu krađu podataka nazvali jednim od najopasnijih sigurnosnih incidenata do sada.

Neki izvori potvrdili su i da je hakirani zaposlenik na privatnom računalu imao neko od sigurnosnih rješenja ruske kompanije Kaspersky, te da je upravo ono iskorišteno kao vektor napada. Iz Kaspersky Laba najoštrije su demantirali ove navode.