SAD otkrile maliciozni kineski softver unutar računalnih sustava svojih vojnih baza

Prema pisanju New York Timesa, američke vlasti trenutačno "love" dobro skriveni i pritajeni zlonamjerni softver, koji su Kinezi navodno ubacili u brojne sustave, s namjerom da ga aktiviraju prema potrebi

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 31. srpnja 2023. u 06:00

Geopolitičke i ekonomske tenzije između Kine i SAD-a na prilično su visokoj razini, kako zbog kineske podrške Rusiji, potom zbog teritorijalnih pretenzija prema Tajvanu, ali i vezano za proizvodnju raznih tehnologija, poput čipova i opreme za 5G mreže. Na ovaj se popis nesuglasica nadovezuju i informacije koje je ovoga vikenda objavio New York Times, a tiču se navodnog novog skandala s hakiranjem kritičnih računalnih vojnih sustava.

Pritajena prijetnja

Američka vojska, naime, sumnja da su kineski hakeri, sponzorirani od strane same vlasti i u okviru Narodnooslobodilačke armije Kine, uspjeli infiltrirati maliciozni softver u sustave koji kontroliraju elektroenergetsku mrežu, komunikacijske sustave i opskrbu vodom u vojnim bazama SAD-a diljem svijeta. Na traganju za ovim malwareom rade američki obavještajci, vojska i agencije zadužene za nacionalnu sigurnost, no javno o tome ne govore.

Prema izvorima NYT-a, zloćudni je program ubačen kako bi se pritajio unutar sustava, a mogao bi biti aktiviran u slučaju da se za time pokaže potreba. Primjerice, pokrene li Kina invaziju na Tajvan u narednim godinama, zadatak bi tog "virusa" bio aktivirati se i privremeno onesposobiti američke vojne snage, tj. usporiti njihovu reakciju. Jedan izvor opisao je ubačeni softver kao "tempiranu bombu".

Microsoft otkrio hakere

Američke su vlasti navodno s problemom upoznate još od svibnja, otkako je Microsoft otkrio nepoželjne hakerske aktivnosti unutar sustava zaduženih za upravljanje kritičnom infrastrukturom na američkom teritoriju Guamu. Tada je kao krivac identificirana organizacija Volt Typhoon, koju financiraju kineske vlasti, s ciljem špijunaže i infiltriranja u američke računalne sustave.

Istraga je navodno pokazala da slične akcije traju već duže vrijeme, ali i da su daleko šireg opsega nego što se to izvorno mislilo. Sofisticirane metode skrivanja malwarea, kao i činjenica da on može ostati pritajen dugo vremena, zaslužni su za njegovo kasno otkrivanje.

O istragama je aktivno obavještavana i Bijela kuća, a nedavno su o svemu brifirani i zastupnici u Kongresu, guverneri i predstavnici kompanija koje upravljaju američkom infrastrukturom u zemlji i inozemstvu.