Viber uvodi dvostupanjsku potvrdu pri provjeri vlasništva računa

Viberova nova značajka dvostupanjske potvrde korisnicima omogućuje dodatnu provjeru svojih računa kako bi se smanjio rizik od otmice računa i zaštitila njihova privatnost

Bug.hr četvrtak, 21. travnja 2022. u 21:50

Poruke na Viberu već su obostrano šifrirane, onemogućavajući trećim stranama pristup podacima, a značajka nestajanja poruka omogućuje korisnicima daljnju kontrolu nad time tko vidi njihove poruke. A sada Viber najavljuje uvođenje dvostupanjske potvrde kao dodatne razine sigurnosti koja korisnicima omogućava provjeru autentičnosti svojih računa pomoću PIN koda i e-maila. 

Korisnici koji odluče omogućiti značajku dvostupanjske potvrde trebat će odabrati šesteroznamenkasti PIN broj te potvrditi svoju email adresu. Kako bi se prijavili na Viber na mobilnom uređaju ili desktopu, korisnici će morati potvrditi račun upisom svog PIN koda. U slučaju da zaborave PIN, koristiti će se prethodno definirani email kako bi se korisniku pomoglo da ponovno pristupi svom računu. Pored toga, PIN kod će onemogućiti mogućnost deaktivacije računa pomoću Vibera na desktopu. Svatko tko pokuša deaktivirati Viber račun putem desktopa morat će koristiti PIN kod.

Dvostupanjska provjera štiti od hakera koji otimaju korisničke račune kako bi slali neželjene poruke ili pristupili privatnim podacima. Smanjivanjem broja neprovjerenih računa unutar platforme ne samo da će se smanjiti broj neželjenih poruka na platformi, već će također kreirati učinkovitija i stabilnija aplikacija za komunikaciju korisnika s voljenim osobama diljem svijeta. Pored toga, Viber radi i na dodavanju biometrijske autentifikacije u budućnosti.

“Privatnost Viberovih korisnika uvijek nam je na prvom mjestu, što god radili. Posvećeni smo tome da naša aplikacija bude sigurna i obostrano šifrirana, a ova nova značajka je korak dalje,” izjavio je Amir Ish-Shalom, Chief Information Officer Rakuten Vibera. "Dvostupanjska provjera ublažiti će brige naših korisnika o njihovoj sigurnosti i uvjeriti ne samo potrošače nego i tvrtke kako Viber pruža najnoviju tehnologiju kako bi osigurao sigurnost svoje platforme.”

Viberova značajka dvostupanjske potvrde biti će pokrenuta u odabranim europskim državama, prije nego što se uvede na globalnoj razini.