Visoki politički dužnosnici SAD-a i saveznika hakirani putem WhatsAppa

Oslanjajući se na "visoke izvore" Reuters je objavio prilično bombastičnu priču o hakiranju visoko pozicioniranih vojnih i političkih osoba putem propusta u WhatsAppu

Sandro Vrbanus petak, 1. studenog 2019. u 18:05

Prije nekoliko dana doznalo se kako je Facebook, inače i vlasnik WhatsAppa, podigao tužbu protiv izraelske kompanije NSO Group zbog navodnog hakiranja ove mobilne aplikacije za dopisivanje. NSO Group je, tvrdi se u tužbi, stajao iza organiziranih hakerskih napada kojima su tisuće mobitela diljem svijeta bile inficirane malicioznim prisluškivačkim softverom. Na ovaj su se način ciljano hakirali i prisluškivali novinari, disidenti, diplomati i borci za ljudska prava, naveli su iz Facebooka.

Cilj napada SAD i saveznici, počinitelj nepoznat

Sve se dogodilo ranije ove godine, zaključno sa svibnjem, kada je WhatsApp zakrpao propust korišten za ove napade. Sada se pak doznaje da je situacije mnogo ozbiljnija – Reuters je doznao da su putem WhatsAppa na sličan način bili prisluškivani i visoki politički dužnosnici i vojna lica SAD-a i barem njihovih 20-ak zemalja saveznica na pet kontinenata.

Otkriće o hakiranju i prisluškivanju u mnogo većem opsegu nego je to ranije bilo prijavljeno znači i da bi kompromitiranje WhatsAppa moglo imati i mnogo veće političke i diplomatske posljedice, piše Reuters. Njihovi izvori također tvrde da iza tehničkog rješenja stoji izraelski NSO.

Korisnicima za koje je otkriveno da su bili žrtve napada iz WhatsAppa su tijekom ovog tjedna poslali obavijesti o tome.

Iz NSO Groupa negiraju da je njihova tehnologija korištena za špijuniranje i ostaju pri tome da se oni bave "provaljivanjem" u komunikacijske sustave, ali samo za svrhe borbe protiv terorizma i kriminala.