Zoom će postati mnogo sigurniji onima koji plate

Popularna aplikacija za video konferencije postala je hit za vrijeme ostanka kod kuže zbog pandemije koronavirusa, no nije se proslavila sigurnosnim značajkama i enkripcijom poziva

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. svibnja 2020. u 16:41

Preko 300 milijuna ljudi u svijetu posljednjih se mjeseci priključivalo na Zoom i putem njega radilo, održavalo sastanke, ali i kontakte s prijateljima i obitelji dok su svi bili izolirani u svojim domovima. Ova aplikacija korisnike je privukla jednostavnošću i kvalitetom video poziva, mogućnošću grupnih sastanaka i dijeljenja ekrana, ali nije baš "prvak svijeta" po sigurnosti i privatnosti. Od pojave prvih ozbiljnijih problema Zoom je nadograđen i zakrpan pa tako više nema "zoombombinga", dodana je i enkripcija, ali ne u svojoj punoj snazi.

Želite li enkripciju, platite

Sada za Reuters njihov sigurnosni konzultant Alex Stamos kaže kako Zoom planira uvesti i end-to-end enkripciju, no ona neće biti dostupna za svih 300 milijuna korisnika. Naprotiv, Zoom planira najsigurnije video pozive omogućiti velikim i poslovnim korisnicima, tj. onima koji će za korištenje ove aplikacije – plaćati.

Osim njih, pristup potpuno kriptiranim video konferencijama mogli bi dobiti aktivisti, politički disidenti i neprofitne organizacije koje se bore za razne ciljeve vezane uz ljudska prava. Plan za uvođenje enkripcije koja bi u potpunosti onemogućila prisluškivanje razgovora je već u izradi, pri čemu se vode povratnim informacijama brojnih stručnjaka za privatnost, ali i tehnološkim, sigurnosnim i poslovnim faktorima.

Za uvođenje sigurnije enkripcije Zoom bi se mogao poslužiti tehnologijom starutpa Keybase, kojeg je preuzeo ranije ovoga mjeseca. Keybase se specijalizirao na području digitalne sigurnosti, pohrane podataka i razmjene poruka, a sve s naglaskom na snažnu end-to-end enkripciju.