Skandali

Od "kripto kralja" do kriminala i kaosa: kako je propala mjenjačnica FTX

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. studenog 2022. u 22:12

U samo tjedan dana kao kula od karata srušilo se kriptocarstvo milijardera Sama Bankman-Frieda, osnivača velike mjenjačnice FTX, a s njime je nestao i velik dio imovine klijenata

Protekli je tjedan bio iznimno turbulentan na financijskim tržištima, a pogotovo na tržištu kriptovaluta, koje se još jednom sunovratilo u crveni teritorij. I dok ponekad za pad tržišta ne postoje pravi razlozi, prilično je jasno što je uzrokovalo paniku i rasprodaju u proteklih tjedan dana – urušavanje kriptomjenjačnice FTX, jedne od najvećih svjetskih kompanija za trgovanje kriptovalutama. Priča o njoj ide otprilike ovako: jedan mladi genijalac osnovao je tvrtku, bavio se kriptovalutama, u kratko vrijeme postao miljenik medija i milijarder, a potom je u kratko vrijeme s nekoliko krivih poteza sve to prokockao. Ili nije baš tako jednostavno?

Tko je SBF?

Mladi "genijalac" u ovoj priči je Sam Bankman-Fried (SBF), rođen 1992. godine, kao dijete dvoje profesora sa Stanforda. Studirao je MIT te diplomirao fiziku i matematiku, a ulaganjima se počeo baviti 2013. godine. Već 2017. osnovao je svoju prvu tvrtku, Alameda Research, koja se bavila ulaganjima i arbitražnim trgovanjem, a dvije godine nakon toga pokrenuo je FXT, koji u kratkom roku postaje jedna od najvećih svjetskih kriptomjenjačnica.

(Skupa reklama za FTX u poluvremenu SuperBowla 2022)

Bankman-Fried živi život milijardera, nazivaju ga "kripto kraljem", sjedište kompanije seli na Bahame, gdje se i nastanjuje. Forbes ga u veljači ove godine stavlja na drugo mjesto najbogatijih svjetskih kriptomilijardera, a on nudi Elonu Musku financijsku pomoć u preuzimanju Twittera. Kroz Alamedu i FTX te fondove rizičnog kapitala ulaže najmanje 500 milijuna dolara u desetke drugih tvrtki i projekata, procijenjeno mu je bogatstvo od 24 milijarde dolara, dok samo FTX vrijedi oko 32 milijarde. Donacije šalje političarima, ali i raznim humanitarnim organizacijama, i sve izgleda idealno… sve dok javnost nije otkrila klimave temelje njegovog kripto carstva.

FTX, CZ… WTF?

CoinDesk prošloga tjedna objavljuje analizu koja pokazuje da Alameda Research temelji svoju bilancu na imovini koju drži u tokenu FTT, a taj token izdaje – mjenjačnica FTX. Dio imovine drže u solani i drugim tokenima, no veze s FTX-om posebno su sumnjive i daju naslutiti da je cijelo carstvo SBF-a napuhano i, moguće, nelikvidno. U priču ubrzo se uključuje šef Binancea Changpeng Zhao (CZ), koji također drži veliku količinu FTT tokena, svojom odlukom da taj token vrlo brzo rasproda. Osim što time započinje rasprodaja, podiže se i panika te nepovjerenje javnosti u FTX. Otkriva se i da su neki od fondova, u koje je FTX ulagao, također ulagali u njihove pothvate, što značajno asocira na ponzi ili sličnu prevarantsku shemu.

Proročanstvo o nelikvidnosti tako postaje samoispunjavajuće: klijenti FTX-a, u strahu od gubitka sredstava, počinju povlačiti svoja sredstva, pa se ova mjenjačnica vrlo brzo našla u situaciji nelikvidnosti. Vrijednost njihove imovine, njihovog tokena, ali i cijelog tržišta vrtoglavo pada, a to je tek početak priče.

Binance ovoga tjedna najavljuje da će preuzeti FTX, a onda, navodeći otkriće o sumnjivim poslovima i prevarama klijenata, od kupnje naprasno odustaje, pa FTX do kraja tjedna prestaje s redovnim radom. Binance sada neki optužuju i za namjerno potapanje svojeg konkurenta, a drugi ističu da su znali za nepravilnosti u poslovanju FTX-a. Bankman-Fried je, tvrde, milijarde dolara depozita svojih klijenata ulagao kroz Alamedu, a kada se ulaganja nisu isplatila, ponestalo mu je novca za isplatu klijentima.

U petak je FTX i službeno prijavio bankrot, kao i s njime povezanih 130 kompanija, a SBF je dao ostavku na mjesto CEO-a. Istrage nad njime pokreću regulatori u SAD-u i na Bahamima, a govorilo se i da je pokušao pobjeći u neku od zemalja odakle ne bi mogao biti izručen.

Investitori koji su ulagali u kriptovalute preko FTX-a i dalje ne znaju hoće li ikada vidjeti svoje uloge, zarobljene na digitalnim novčanicima u toj kompaniji (i postoji li njihov novac uopće).  Špekulira se o tome da su 1-2 milijarde dolara sigurno nestale, a moguće je da je izgubljen i veći dio od 10 milijardi tajno prebačenih u tvrtku Alameda.

CZ i SBF u danima sreće
CZ i SBF u danima sreće

Tko je sljedeći?

Dosadašnji tekst tek je površinski opisao neke od ključnih događaja i implikacija oko propasti FTX-a, a cijelu će pozadinu vjerojatno jednog dana doznati istražitelji i financijski forenzičari. Već se nagađa kako će o svemu sigurno biti snimljen holivudski film, jer se oko SBF-a i FTX-a pričalo svašta: od toga da su u mogući kriminal umiješane cijele obitelji, preko toga da je sve bila ogromna prevara, pa sve do toga da je Bankman-Fried na Bahamima živio u luksuznom penthouseu s desetero cimera, pri čemu su svi međusobno bili u ljubavnim vezama. "Cijelu operaciju vodila je hrpa klinaca s Bahama. Možda nije bilo pametno povjeriti im milijarde" – jedan je od komentara koji dobro opisuje ovu dramu.

No, ovaj potres na tržištu kriptovaluta razotkrio je i prakse kriptomjenjačnica te "kripto buraza" koji se proglašavaju "kraljevima kripta" i žive, doslovno, kao pijani milijarderi. Naime, nisu FTX, Binance i Alameda jedini koji su vrijednost napuhavali kupovinom tokena jedni od drugih, a veliku većinu imovine drže u vlastitim kriptovalutama, vrlo podložnima brzom padu vrijednosti. Logično je, dakle, da se kriptozajednica pita – tko je sljedeći – Crypto.com, Binance, Coinbase, Kraken? I hoće li pad FTX-a pokrenuti još veći slom tržišta, usporediv s padom Lehman Brothersa 2008. ili pucanjem dot-com balona 1990-ih godina?