BlackBerry u procesu postupnog ukidanja podrške za BB10 i BlackBerry OS

BlackBerry kreće u proces postupnog ukidanja podrške za operativne sustave BB10 i BlackBerry OS, trgovina aplikacija BlackBerry World zatvorit će se krajem 2019. godine

Matija Pavlić subota, 16. prosinca 2017. u 23:15

Čini se kako se životni vijek operativnih sustava BB10 i BlackBerry OS tvrtke BlackBerry polako bliži kraju.

Kanadska tvrtka u službenom priopćenju ističe kako će polako početi gasiti podršku za uređaje temeljene na tim sustavima. Ipak, riječ je o dugačkom procesu koji će kulminirati 31. prosinca 2019. godine, kada je predviđeno konačno zatvaranje BlackBerry World trgovine aplikacija. Servis za video pozive BlackBerry PlayBook bit će zatvoren u ožujku 2018. godine.

Korisnicima koji žele nastaviti koristiti BlackBerryjev softver savjetuje se da pređu na nove BlackBerry KeyOne ili BlackBerry Motion mobilne uređaje koji se temelje na operativnom sustavu Android, a proizvodi ih tvrtka TCL (koja posjeduje licencu na BlackBerry brand).

Osim navedenog ističe se i kraj službene BlackBerryjeve podrške za njihov BlackBerry Priv Android, uređaj, koji ostaje na Android 6.0 Marshmallowu i više neće dobivati nove redovite mjesečne sigurnosne nadogradnje, osim hitnih zakrpi za kritične sigurnosne propuste.

Što se tiče BB10 sustava, zadnja nadogradnja za taj sustav predstavljena je prošle godine, a većina inženjera koji su radili na tom sustavu otpuštena je ili preusmjerena na druge poslove u tvrtki još krajem 2015. godine.