Edge na Chromiumu dostupan za preuzimanje

Microsoft je u javnost pustio prvu stabilnu verziju svojeg preglednika zasnovanoga na Chromiumu, i to za Windowse, iOS, Android i macOS

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. siječnja 2020. u 15:00

Microsoft je, sukladno najavama, u javnost jučer pustio prvu stabilnu verziju svojeg preglednika Edge, izrađenoga "od nule" i zasnovanoga na open source platformi Chromium. Novi preglednik dostupan je u finalnoj inačici za Windowse 10, macOS, iOS i Android, a sve se ove verzije mogu pronaći na službenim stranicama.

Sve za lakši prelazak

Po instalaciji, zahvaljujući Chromium temeljima, novi Edge omogućava uvoz svih postavki, lozinki, bookmarka, najčešće posjećenih stranica, kao i sinkronizaciju s aktivnim računom u Chromeu. Ovo bi trebalo olakšati prelazak s Googleovog, inače najpopularnijeg preglednika na svijetu, onima koji se odluče svoje povjerenje pokloniti Microsoftu.

U slučaju da se za defaultnu tražilicu, umjesto Googlea, korisnici odluče za Bing, Microsoft im je pripremio i program nagrađivanja kroz koji će moći zaraditi razne poklon-kartice, nagrade ili donacije za dobrotvorne organizacije.

Osim na privlačenje Chromeovih korisnika Microsoft ovim preglednikom stavlja fokus na privatnost, sigurnost, brzinu surfanja i kontrolu nad praćenjem putem kolačića. Također se diče i svojim naporom u olakšavanju rada poslovnim korisnicima, stvaranju intuitivnih skupova stranica (Collections), nekoliko prilagodljivih početnih ekrana i općenito orijentiranošću prema korisničkim preferencijama.

Pripremamo i detaljniji osvrt na novu verziju Edgea.