Lažni BSOD navodi korisnike na kupnju Windows Defendera

Na Windowsima se pojavio novi malware – Troublershooter koji prikazuje lažni BSOD ne bili nagovorio korisnika na kupnju lažnog antivirusnog rješenja, Windows Defender Essentials

Stjepan Bilić utorak, 5. prosinca 2017. u 00:10

Malwarei i raznorazni virusi na Windowsima nisu ništa novo, a sada je ovaj operativni sustav bogatiji za još jedan – Troubleshooter. Ovaj malware ne radi bitniju štetu, tj. neće vam ništa obrisati ili kriptirati na disku, ali će vas pokušati novčano olakšati.

Naime, nakon što Troubleshooter zarazi računalo, pokrenut će lažni BSOD (Blue Screen Of Death) i javiti korisniku kako mu nedostaju bitne DLL datoteke. Potom će korisniku ponuditi da provjeri u čemu je problem i pokušava ispraviti pronađene pogreške.

Nakon što „preskenira“ računalo korisniku javlja kako je pronašao znat broj nepostojećih (oštećenih ili obrisanih) DLL datoteka koje ne može sam popraviti. Kako je riječ o datotekama neophodnim za ispravan rad operativnog sustava nudi kupnju antivirusnog rješenja koji će „popraviti stvar“ – Windows Defender Essentials i kojim će vas olakšati za 25 USD.

Budući da ovaj malware blokira većinu tipkovničkih prečica nije ga moguće na silu ugasiti. No, lijeka i to besplatnog ipak ima. Potrebno je pritisnuti kombinaciju tipki CRTL+O nakon čega se otvara „prozor“ u kojeg je potrebno unijeti web adresu http://hitechnovation.com/thankyou.txt koja će isključiti malware bez prethodnog plaćanja.

Nakon toga sve datoteke koje pripadaju Troubleshooteru potrebno je ukloniti s računala. Malwarebytes je na svojim internetskim stranicama pripremio detaljne upute o tome.