Microsoft Edge je i dalje energetski efikasniji u odnosu na konkurenciju

Microsoft se ponovno hvali kako njihov internetski preglednik Edge, u odnosu na konkurenciju, najmanje utječe na potrošnju baterija na prijenosnim računalima

Stjepan Bilić ponedjeljak, 31. prosinca 2018. u 07:00

Microsoft je zadnjih godina redovno objavljivao rezultate raznih testova koje je provodio kako bi dokazao superiornost vlastitog preglednika (Edge) nad konkurencijskim rješenjima. Dakako, u Microsoftu kao svoju najljuću konkurenciju smatraju internetske preglednike Firefox i Chrome.

Stoga ni ne čudi, da su uvijek ova dva preglednika sudionici Microsoftovih testova. Tako je i ovog puta, kada je Microsoft ponovno testirao Edge nakon najnovije nadogradnje Windowsa 10 kako bi ustvrdio je li došlo do kakvih promjena u odnosu snaga vezano uz efikasnost.

Kao testni poligon poslužili su Microsoftovi prijenosnici Surface Book preko kojih je streaman HTML5 video u punoj veličini, odnosno preko cijelog zaslona. Microsoft je kao testnu konfiguraciju koristio Surface Book prijenosnike s Core i5-6300U (2,4 GHz) procesorom, 8 GB RAM-a i integriranom grafikom Intel HD Graphics 520.

Glavni preduvjeti za sva tri preglednika bili su da je osvjetljenje na zaslonima sva tri prijenosna računala postavljeno na 50%, da je isključen zvuk te da su pojedine značajke poput Bluetootha, određivanja lokacije, ambijentalnog osvjetljenja i preuzimanja nadogradnji za Windows 10 onemogućeni.

Također Battery saver značajka postavljena je tako da se aktivira tek kada napunjenost baterije na prijenosnicima padne na 20%. Microsoft je potom pristupio testiranju preglednika Edge, Firefox i Chrome kako bi otkrio koji od njih ima najmanji utjecaj na bateriju prijenosnog računala, odnosno koji će od njih omogućiti najduži rad prijenosnika Surface Book.

Po običaju, Edge je odnio pobjedu nad Firefoxom i Chromeom. Surface Book je s jednim punjenjem baterije izdržao više od 16 sati, točnije 16 sati, 2 minute i 50 sekundi. S Chromeom manje od 13 sati (12 sati, 53 minute i 41 sekundu), a s Firefoxom samo osam (osam sati, 16 minuta i 20 sekundi). Ako ove rezultate prebacimo u postotke, Edge se po autonomiju baterije pokazao boljim za 24% u odnosu na Chrome i 94% boljim u odnosu na Firefox.

Ovo bi mogao biti i jedan od zadnjih ovakvih testova. Naime, kako se zna Microsoft će svoj trenutni Edge preglednik zamijeniti s novim, koji će se temeljiti na Chromiumu. Time, bi se i novi Edge po rezultatima trebao još više približiti Chromeu. Kako god bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati Microsoftova buduća testiranja efikasnosti internetskih preglednika.