Službeno: Microsoft Edge ubuduće na Chromiumu

Microsoft je potvrdio kako će za razvoj svojeg internetskog desktop preglednika ubuduće koristiti open source platformu Chromium

Sandro Vrbanus petak, 7. prosinca 2018. u 18:00

Informacije koje u javnost procure putem povjerljivih kanala iz industrije u posljednje se vrijeme vrlo često ispostave točnima. Ovoga puta iz Microsofta je potvrđena neslužbena informacija od prije nekoliko dana, koja govori o zamjenu aktualnog internetskog preglednika Edge rješenjem zasnovanom na Googleovom open source engineu Chroimum. Microsoft, kažu, ovime povećava svoju prisutnost i suradnju s open source zajednicom, a integracija Chromiuma trebala bi korisnicima koji surfaju webom donijeti bolju kompatibilnost, a developerima olakšati posao manjom fragmentacijom.

Osim što će ubuduće preglednik Edge biti razvijan na Chromiumu Microsoft će postati i značajan sudionik tog projekta – pa ispada da će ovim potezom profitirati i korisnici drugih Chromium preglednika i Interneta općenito. No, Edge će zadržati i podršku za neke stare stranice i servise koji su izrađeni za Internet Explorer, pa će na taj način ostati kompatibilan i s već zastarjelim tehnologijama.

Promjena bi se unutar Edgea trebala postupno događati u narednih godinu dana. Prvo će Chromium doći na desktop inačicu, a ista će nakon prelaska na ovu platformu češće biti nadograđivana. U Microsoftu se nadaju da bi prelazak na Chromium mogao ubrzati i dolazak Edgea u verziji za MacOS.

Iz Googlea su putem glasnogovornika zaželjeli Microsoftu dobrodošlicu na svoj "teren". Poručili su kako se raduju suradnji i nadaju se da će ona izroditi bolji, otvoreniji i standardiziraniji web koji će korisnicima omogućiti bolje iskustvo korištenja. U Mozilli, pak, smatraju da ovaj potez Microsofta nije dobar jer ne vjeruju da je "Googleova vizija weba" jedina ispravna, pa smatraju i dalje ostati jedini nezavisni igrač na ovom tržištu.