Microsoft Windows Lite bez Live Tiles pločica

Microsoft već neko vrijeme razvija inačicu Windows 10 sustava koja će direktno konkurirati Googleovom operativnom sustavu Chrome OS i neće imati Live Tiles pločice

Matija Pavlić petak, 25. siječnja 2019. u 12:27

Microsoft već neko vrijeme navodno radi na posebnoj laganijoj inačici operativnog sustava Windows 10 koja je zamišljena kao direktna konkurencija Googleovom Chrome OS-u.

Microsoft Windows Lite će navodno na tržište doći bez Live Tiles pločica na izborniku Start, koje bi u slučaju Lite inačice Windowsa trebale biti statične. Live Tiles pločice su opcija koja se prvi put pojavila unutar operativnog sustava za mobilne uređaje Windows Phone 7, a potom se proširila i na prijenosna te desktop računala (s dolaskom operativnog sustava Windows 8).

Sam Windows Lite bazirat će se na Windows Core OS-u, no s dosta drugačijim izgledom, a postoji mogućnost da u svom imenu uopće ni neće imati riječ Windows, kako ga korisnici nebi povezali s neuspješnim projektima kao što je Windows RT.

Također, radi se o sustavu koji će biti jednako kompatibilan kako s x86 tako i s ARM procesorima. Ističe se i mogućnost pokretanja Windows UWP i Progressive Web App aplikacija, no ne i klasičnih Win32 aplikacija. Interno Microsoftovo kodno ime čitavog sučelja navodno je Webshell.