Zbog istrage Europske komisije Teams će se u Europi prodavati odvojeno od Officea 365

Europskoj komisiji ne dopada se što je aplikacija za rad od kuće, Teams, usko povezana s ostalim uredskim aplikacijama i što ne omogućava laku promjenu dobavljača. Microsoft nudi rješenje

Sandro Vrbanus petak, 1. rujna 2023. u 11:38

Krajem srpnja Europska komisija pokrenula je istragu, čiji predmet je Microsoftova platforma za rad na daljinu, Teams. Komisijinu je pozornost privukao način na koji je kompanija distribuirala taj alat. Uključivanje Teamsa u pakete Office 365 i Microsoft 365 moglo bi predstavljati iskorištavanje ili obranu tržišne pozicije u području poslovnog softvera, ali i ograničavanje konkurencije u polju komunikacije i suradnje na daljinu, poručili su tada, čak tri godine nakon što je Slack prijavio moguću zlouporabu tržišnog položaja.

Sada Microsoft odmah reagira na takav razvoj događaja proaktivnim promjenama, za koje se nadaju da će uspjeti odgovoriti na zabrinutost europskih regulatora, još za vrijeme trajanja istrage. Te će promjene, poručuju, imati određeni utjecaj na njihove korisnike diljem Europskog gospodarskog područja te u Švicarskoj, a ciljevi su im dvojaki: omogućiti kupcima jeftiniju nabavku poslovnog paketa aplikacija bez Teamsa, kao i veću povezivost alata iz paketa Microsoft 365 i Office 365 s konkurentskim rješenjima.

Plan u tri točke

Iz Microsofta stoga stiže plan za narednih nekoliko mjeseci, kojim bi, kako se nadaju, trebale biti riješene sve nedoumice vezane uz Teams i utjecaj na konkurenciju.

Prvo, i to već od 1. listopada, aplikacije Teams više neće biti dijelom paketa aplikacija Office 365 i Microsoft 365. Kupcima iz poslovnog sektora ubuduće će na raspolaganju biti isti paketi programa, ali po nižoj cijeni. Pojeftinjenje na račun izbacivanja Teamsa bit će 2 eura mjesečno ili 24 eura godišnje.

Oni koji žele kupiti Teams, moći će se na njega pretplatiti kao na samostalnu aplikaciju, po cijeni od 5 eura mjesečno (60 eura godišnje). Postojeći klijenti moći će odabrati – ostati na postojećem režimu naplate ili prijeći na novi.

Problematični Teams
Problematični Teams

Kad je riječ o interoperabilnosti, poslovni paketi Office 365 i Microsoft 365, Microsoft će osigurati bolju podršku za one koji žele povezati njihove aplikacije s vanjskima, kao što su Zoom i Salesforce. Developere će se jasnije upućivati na dostupne resurse i API-je za povezivanje s aplikacijom Teams i ostatkom ekosustava.

Naposlijetku, kompanija će pokrenuti nove mehanizme, kojima će se omogućiti vanjskim aplikacijama rad s datotečnim formatima Officea i njihovim web aplikacijama, kao što se to trenutačno može činiti unutar Teamsa.

Iz Microsofta poručuju da su ove promjene uravnotežene kako bi bile u interesu kako klijenata, tako i zahtjeva Europske komisije. S njihovom istragom nastavljaju surađivati i ostaju otvoreni za istraživanje novih praktičnih rješenja, u korist potrošača na području Europe.