Koliko su SSD-ovi stvarno pouzdani?

Manje-više jedini relevantni izvor informacija o pouzdanosti HDD-ova je tvrtka Backblaze, a sad su započeli s istom praksom i za SSD-ove

Mario Baksa utorak, 8. ožujka 2022. u 06:00

Vjerojatno mnoge od vas zanima koliko su SSD-ovi doista pouzdani, koliko su pouzdaniji od HDD-ova, kolika je učestalost kvara, koliko godina rada mogu izdržati. Odgovore na ta pitanja nemoguće je dati bez opsežnog i dugotrajnog istraživanja, a kad bi se i krenulo u to, u trenutku kad bi se došlo do nekih relevantnih rezultata, oni bi možda već bili zastarjeli, jer bi tržište u međuvremenu preplavili novi modeli SSD-ova.

Najbliže što se tome moguće realno približiti je upravo ono što radi tvrtka Backblaze, koja se bavi pružanjem usluga pohrane u oblaku za poslovne korisnike te backup za poslovne i privatne korisnike. Dosad su objavljivali samo kvartalne izvještaje o pouzdanosti mehaničkih diskova, a sad kreću s objavljivanjem polugodišnjih izvještaja o SSD-ovima.

Backblaze u svojim poslužiteljima i dalje koristi HDD-ove za pohranu podataka, no krajem 2018. godine kao boot uređaje počeli su koristiti SSD-ove i upravo na njih odnosi se ovo izvješće. Boot uređaji u Backblazeovim poslužiteljima podrazumijevaju držanje log datoteka i privremenih datoteka, dakle nije da se s njih samo pokrene operacijski sustav. Aktivnost konkretnih SSD-ova tako će ovisiti o aktivnosti HDD-ova koje dotični poslužitelj koristi za spremanje podataka.

Izvještaj pokriva razdoblje od prvog kvartala 2019. godine, do posljednjeg kvartala 2021. godine, dakle kroz razdoblje od tri godine. Sa zadnjim danom prošle godine, Backblaze u svojim poslužiteljima imao je 2.200 SSD-ova, s tim da valja napomenuti da je broj SSD-ova kroz godine rasao. Godišnja učestalost kvara (AFR, annualized failure rate) svake je godine rasla, a nakon tri godine iznosila je 1,22 %.

Katastrofalni neki modeli?

Iako bi se iz prve tablice moglo zaključiti da su jedan Crucialov i jedan Seagateov model katastrofalno nepouzdani, zbog godišnje učestalosti kvara od 43 %, odnosno skoro 29 % (a ni jedan Micronov nije briljirao, s učestalošću kvara od 7,63 %), podatke za njih treba uzeti s velikim rezervom (tj. u ovom trenutnu najbolje bi bilo ignorirati ih), jer je riječ o vrlo malom broju SSD-ova kod tih modela, koji su ujedno odradili vrlo mali broj sati.

Naime, taj postotak ispada jako visok zbog načina na koji ga Backblaze računa:

AFR = (broj pokvarenih uređaja / (broj odrađenih dana / 365)) * 100

Kad je riječ o Crucialovom modelu, pokvarila su se 2 od ukupno 80 Crucialovih SSD-ova, s tim da je u prosincu 2021. instalirano samo 20 uređaja (nije posve jasno jesu li dva pokvarena među tih 20). Od Seagateovog modela, pokvario se 1 od ukupno 3. Backblaze je tu išao na temeljitost, iako su možda trebali odrediti prag broja SSD-ova i radnih dana, kako se ne bi preuranjeno ili nepotrebno stvarala panika. Dakle, te "strašne" postotke možemo zasad ignorirati i treba vidjeti kako će se situacija razvijati u idućim razdobljima.

Relevatni podaci

Vratimo se na onih 1,22 %, koliko je iznosio prosjek. Ili možda da se posvetimo postotku od tri najzastupljenija Seagateova SSD-a, koje je Backblaze izdvojio u posebnu tablicu. Krajem 2021. njihova kumulativna godišnja učestalost kvara iznosila je manje od 1 % (kad se uključe svi SSD-ovi u priču, ta vrijednost iznosi 1,07%).

To je u ovom trenutku značajno bolje nego kod HDD-ova, kod kojih iznosi 1,4%, no te podatke treba uzeti s rezervom, jer su izvještajem obuhvaćeni HDD-ovi u prosjeku odradili značajno više radnih dana, odnosno značajno su stariji.

Znači, u ovom trenutku brojke stoje na strani SSD-ova, ali trebat će proći još nekoliko godina da se vidi stvarno stanje stvari, a i trebat će značajno povećati broj SSD-ova, dakle povećati uzorak. Zasad, kvarovi SSD-ova ne predstavljaju problem i može se reći da su relativno pouzdani i vjerojatno pouzdaniji od HDD-ova i na dulje staze, samo je pitanje koliko dulje. To vas, naravno, ne oslobađa od nužnosti redovitog backupa, jer badava se vaš model SSD-a smatra pouzdanim ako se baš vaš primjerak pokvari.